Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Продължава кризата с наемането на работници от трети страни за сезонна работа по морето продължава. Някои хотели това лято отварят по-късно заради липса на кадри. Причината: забавяне в издаването на визи на наетите служители. Проблемите се крият в липсата на синхрон между различните институции в държавата.

„Бях оптимист, но още преди месеци заявихме на служебния министър на туризма Евтим Милошев, че Външно министерство няма административен капацитет. Очаквах на 1 юни да пристигнат 40% от работниците от трети страни. Някои от тях имат визи, други – не. Издаването продължава да се бави. Ние ще започнем работа навреме, ще положим усилия. Но не можем да заработим така, както трябва, за да предложим на туристите качествена услуга”, коментира в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Зам.-председателят на асоциацията смята, че липсата на работна ръка идва от факта, че близо милион и половина българи не искат да работят. Въпреки това, според Налбантов, „туризмът в България е един от малкото отрасли, които функционират добре”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви