Галя Василева е на 36 години от Бургас. Два мандата /2011 г. – 2017 г./ е била общински съветник в ОбС – Бургас. След това е избирана за народен представител в 44-о, 46-о, 48-о и 49-о Народно събрание.

Става член на ГЕРБ още през 2006 г. Изборът ѝ не е случаен, тъй като в тази партия намира други млади хора и съмишленици с креативни идеи, от които тръгва промяната и развитието на страната. Към днешна дата е член на Контролната комисия на ГЕРБ и зам.-председател на МГЕРБ

 Г-жо Василева, бургаският отбор на ГЕРБ в парламента през последните няколко мандата е почти без промени. Това показва стабилност и увереност. Успешна рецепта за изборите ли е това? 

Поглеждайки реално, мандатът на Народното събрание е четири години. За съжаление за последните три години ние сме на прага на шести избори. Но екипът ни е силен, съставен от местни хора, които ще работят за развитието на област Бургас. Имаме регионални приоритети, които ще настояваме да се реализират така, както винаги досега.

Ваши приоритети и инициативи бяха свързани с благоустройството на важни пътни отсечки в Бургаска област. Имахте дори питания към ресорния министър. Кои от тези пътища ще претърпят ремонт и за кои тепърва ще се търсят средства?

Пътната свързаност и инфраструктура безспорно са ключов приоритет за мен и колегите. Като най-голяма област по територия, съответно в Бургас имаме и най-много пътища. За съжаление, когато не се поддържат, те се рушат.

Много пъти съм слушала репликата „асфалт не се яде“, но няма населено място, в което да съм била, независимо дали е голямо или малко, и хората да не са ме питали кога ще асфалтираме улица или ще ремонтираме пътя, който води до населеното място.

За местните хора е важно да имат осигурен добър достъп до различните населени места. В текущото Народно събрание няколко пъти съм отправяла въпроси, които касаят ключови пътни отсечки в областта – особено в момент като този, в който предстои летният сезон и е много важно да си подготвим пътищата, през които ще минават стотици хиляди туристи.

Радвам се, че благодарение на въпросите, които зададох, се отпуснаха средства за закрепване на компрометираните участъци на Обзорски проход и пътя, който води към Царево и преминава през общините Созопол и Приморско. Истина е обаче, че тези пътища имат нужда от основни ремонти и нашата задача в следващия Парламент е да се борим да осигурим средства за тях. Дюлински проход започва своя основен ремонт.

Ще настоявам след това за основен ремонт и на Обзорски проход. Очакваме основен ремонт през 2025 година на Ришки проход. Борбата ни е за четирилентови пътища до Царево, Малко Търново, Айтос и Средец. И ще направим всичко възможно това да се случи.

Какви ще са вашите лични каузи в бъдещия парламент?

Личните каузи, за които ще работя, са насочени изцяло за развитието на нашия регион.

Развитието на младите хора от региона с правилна, качествена и устойчива политика, насочена към тях. Това са образование, социална подкрепа, младежки проекти и иновации.

Малките населени места и подобряване на средата на живот в тях с адекватна подкрепа за развитие, облагородяване и инвестиции.

Пътната свързаност в областта и подобряване на условията за движение между общините ни. Трябва ни редовно поддържане на пътищата, качествена инфраструктура и работещи фирми, което ще е гаранция за по-сигурно придвижване и по-малко инциденти.

Икономическо надграждане за региона ни. Важно е да се създават качествени работни места, с достойно заплащане и кариерно развитие.

Инвеститорите и компаниите, които могат да осигурят добри условия, очакват силна държава и стабилно правителство, за да развиват бизнес в страната ни.

Младите хора са тези, които стоят на преден план, но наш приоритет е и качествена социална подкрепа за възрастните. Трябва ни добра връзка между пазара на труда и образованието. Всичко това и още много други са важните теми, за които ще работя. Младите да учат, да работят и да живеят в област Бургас – това е важно, ако искаме регионът ни да се развива.

В 49-ото Народно събрание бяха направени доста компромиси от страна на ГЕРБ. Готови ли сте на такива и в 50-ото, или вече е време за по-силна политическа позиция?

Държавата се нуждае от силно лидерство, от човек, който може да води страната ни напред. Нашият лозунг е „Стабилна България в сигурна Европа“. Именно защото ние сме хората, които сме доказали през годините, че можем да осигурим сигурност и стабилност и да накараме другите държави да ни уважават. През годините сме показали, че сме добър коалиционен партньор.

Видно е, че в следващите мандати една партия няма да може сама да състави правителство, но компромисите, които се правят, не трябва да бъдат за сметка на жителите. Били сме в коалиционно правителство с Реформаторски блок, с Патриотичният фронт, но винаги сме отстоявали политики, които да бъдат близко до хората. Именно с тези политики ние от ГЕРБ-СДС няма да направим компромиси.

Имате силна подкрепа и сте добре запозната с нуждите и проблемите на хората в община Сунгурларе. Кои от тях са най-належащи и с кои бихте са заели като народен представител?

Община Сунгурларе е много красива българска община, но тя има нужда от засилена подкрепа от държавата за важните проекти. Необходима е инвестиция в пътната инфраструктура, необходима е инвестиция в облагородяване на малките населени места, както и повече програми за хората, които се намират в неравностойно положение.

Смятам, че общината има много предпоставки да се развива икономически, но това зависи от активността на местната администрация и приоритетите, които си е заложила за настоящия мандат. Истината е, че хората в общината не живеят добре. Няма много възможности за работни места, което кара жителите да търсят развитие на друго място.

Вие сте сред инициаторите на законопроекта за доброволчеството, докъде стигна този Закон, по който се работи от много години. Защо е важно той да бъде приет?

Законопроектът за доброволчеството е тема, която от много дълги години разискваме в Народното събрание и неведнъж съм била от вносителите. Законопроектът стигна до пленарна зала в 49-ото НС и беше приет на първо четене. Предстои много работа и дискусии по него, но се радвам, че има воля да бъде разгледан.

Важно е той да бъде приет, за да регулира доброволческата дейност в страната. Ние сме от малкото държави, в която няма такъв закон. Най-важното е, че той дава един статут, който досега липсваше при нас. Ще даде сигурност както на доброволците, така и на организациите, които вземат доброволци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви