Гражданите на Великобритания са призовани да се запасят с консерви, батерии и бутилирана вода в рамките на нова кампания на британското правителство, която цели да насърчи гражданите да се подготвят за извънредни ситуации, съобщи „Файненшъл Таймс“.

Зам.-премиерът Оливър Даудън представи нов уебсайт в края на май, предназначен да помогне на домакинствата да намалят потенциалните щети от редица рискове – наводнения, прекъсване на електрозахранването, както и кризи, свързани с биосигурността, като например нова пандемия.

Въпреки това търговците на дребно предупредиха гражданите да не купуват стоки на едро, следвайки съветите.

„Макар че е разумно да се снабдят с допълнителна храна у дома, повечето домакинства ще открият, че вече имат достатъчно безсрочни продукти в шкафа“, заяви Андрю Опи от Британския консорциум за търговия на дребно, който представлява супермаркетите и други търговци на дребно.

Даудън настоява, че мерките са „разумни, а не трупане на запаси“, и описва уебсайта като предлагащ „практическа информация за домакинствата, за да се подготвят“ за заплахите, посочени в Националния регистър на риска на правителството.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви