Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Преходният период, в който ваучери за храна на работещите са и на хартия, и електронни изтича след месец. От 1-ви юли те ще са само електронни.

За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат хартиените ваучери. Това ще става до изтичането на срока на валидност, изписан върху тях.

„Хората трябва да са спокойни, че ако на ваучера им пише, че той е валиден до 2025 г., няма опасност да загубят средствата си. При електронните ваучери срокът на валидност е същият, както е и на хартиените – в срок до година след издаването. Така че хората трябва да следят тази валидност. Повечето оператори предлагат начини за проверка – най-често на мобилно приложение или по телефона. Първо се харчат, първо се „дърпат“ средствата с най-кратка валидност“.

Над 750 хиляди са ползвателите на популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са 11. С държавния бюджет се определя годишна квота за издаването им.

Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно – за един работещ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви