Белгия, която в момента е на ротационен принцип в Съвета на председателството на Европейския съюз (ЕС), настоява правителствата на Съюза да продължат процедурата за лишаване от права на глас на Унгария, която поема председателството следващия месец.

„Имаме Европа, която постига труден напредък, като за съжаление в някои държави – по-специално една държава – все повече налагането на вето се превръща в навик на отношение към общите решения“, каза белгийският външен министър Хаджа Лабиб в интервю за POLITICO.

Тя се застъпи за напредъка на процедурата на ЕС за недоверие по член 7 срещу Будапеща – екстремен ход, който може да доведе до спиране на правата на глас на страна.

„Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения: до член 7, който предвижда края на правото на вето“, каза тя.

Европейският парламент задейства първата фаза от процедурата по член 7 срещу Унгария през 2018 г., но процесът е в застой. Следващата стъпка от тази процедура, използвана, когато се счита, че дадена държава е изложена на риск от нарушаване на основните ценности на блока, често се нарича „ядрен вариант“, тъй като предвижда най-сериозните политически санкции, които блокът може да наложи на страна членка – спиране правото на глас по решенията на ЕС.

Унгария трябва да поеме председателството на Съвета на ЕС през юли, което дава на Будапеща повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на ЕС за шест месеца, въпреки че унгарският премиер Виктор Орбан продължава да възпрепятства вземането на решения на ЕС по важни въпроси от военна помощ за Украйна, санкции срещу Русия, предприемане на следващата стъпка за приемане на Киев в блока.

„Това е моментът на истината, каза Лабиб. Или ще се изправим пред нашите отговорности, което изисква политическа смелост и воля. Или въвеждаме механизми, които не работят. Ние трябва да изберем. Ако стигнем докрай с този механизъм, той трябва да работи. Ако не работи, трябва да го реформираме. Това е бъдещето на ЕС“, каза Лабиб.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви