Първите работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан вече пристигнаха в Слънчев бряг. Хотелиерите обаче се оплакват, че въпреки че вече има издадени визи, проблемът с бавните и тромави процедури остава.

Причината се оказва липсата на кадри в българските консулски служби, които да обработват бързо документите.

Дилян и Башит са едни от първите работници, пристигнали преди дни от Шри Ланка. Работят като камериери и помагат в кухнята. За втора година избират за сезонна работа Слънчев бряг, заради добрите условия на труд.

„На първо място мисля, че България е много красива страна. Харесва ми да работя в този хотел, харесва ми персоналът. Очаквам моята съпруга да дойде следващата седмица и се надявам да работим заедно“, коментира Башит.

„Прекрасна държава и дружелюбни хора. Тук успявам да получа съдействие за работа“, каза Дилян.

„Когато ги сравнявам не само с българите, но включително и с другите страни, от които наемаме – Украйна, с Молдова сме работили много и Беларус, те имат различно възпитание и различна култура, възпитани са да работят и да работят съвестно“, заяви Стойка Терзиева, управител на хотел в „Слънчев бряг“.

В началото на сезона хотелиери са принудени да се справят с по-малко персонал. В този хотел очакват още работници от чужбина, но издаването на визи се бави.

„Отговорите, които получаваме, е голямата натовареност на консулските отдели в съответните страни и защото на едно място в Индия се струпва голям брой хора, които са заявили работа от Непал и от Шри Ланка включително“, подчерта Стойка Терзиева.

„Ние сме започнали от декември месец процедурите за издаване на визи и сега идват, но идва някакъв малък процент от това, което сме заявили. Те го знаеха, предвид голямото търсене, че това ще стане и ще има много желаещи да наемат работници отвън“, каза Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“.

От Министерство на външните работи коментираха, че българските консулски служби в страни извън ЕС страдат от недостатъчно кадрово, финансово и материално-техническо обезпечаване и работят на предела на своя капацитет.

В консулските служби, в които се очаква увеличаване на броя на подадени заявления за визи, се командироват допълнително служители.

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви