С тържествено шествия и церемония в Бургас бе посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений.

Придружен от бургаското духовенство той измина разстоянието от арката на св. Николай Чудотворец до храм „Св. св. Кирил и Методий“ по пътека от розови листчета, разпръскваните от лазарки, а на самият площад се бяха строили и млади матроси и гвардейци.

На събитието присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, директорът на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев, председателят на Общински съвет Бургас Михаил Хаджиянев, кметовете на Царево и Поморие, общински съветници и представители на бургаската общественост.

„Вие дадохте заявка да бъдете добър пастор на миряните в Бургаска област. За вас също е и привилегия, дадената Ви от Бога божествена власт , да управлявате една от най-хубавите митрополии, красива като природа и като даденост, богата на културно-историческо богатство, както и разбира се най-голямото богатство – хората. Нека Бог Ви води в делата Ви“, обърна се към митрополит Арсений областният управител Мария Нейкова.

„За нас е чест е привилегия да Ви посрещнем в Бургас и да ви приветстваме за избора на духовен водач на Сливенска епархия и Бургаска духовна околия. След загубите на митрополит Йоаникий и патриарх Неофит се получи празнота сред миряните в Бургас. Но сега съм убеден, че като достоен техен последовател Вие, със смирение, напътствие и духовност, ще обогатите нашето желание да се развиваме в духовната част като регион. Живеем в смутни времена и винаги благото слово би ни смирило и би ни направило повече човеколюбиви. Сигурен, че ще продължим добрата традиция между Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да бъдем заедно на всички важни за града ни събития. Желая Ви крепко здраве и сили, за да ни ръководите, напътствате, показвате грешките, но и да ни учите и подкрепяте в тежките за нас времена“, каза от своя страна кметът Николов.

Новия сливенски митрополит Арсений отправи приветствие към миряните в морския град.

„Бургас е град с история, но и с бъдеще. С трепетно сърце, развълнувана душа и отеческа любов се обръщам към всички вас: Христос Воскресе! Покланям се пред моите предшественици Серафим, Герасим, Иларион, Евлогий, Никодим и Йоаникий, които са оставили дълбока диря в историята със своя принос към духовното израстване на народа, полагайки здрави основи за евангелската просвета в тази епархия и бидейки пример за вяра, родолюбие, жертвеност и искреност. По техният пример ще се ръководя и аз във всяко свое решение.

Ще бъде всеотдаен в служението си като ваш митрополит, за да отговаря на очакването да бъде образец на верните в слово, поведение, любов, дух и чистота. Няма да бъде сам. Ще съм сред свои единомислени братя и сестри в Христа. Вярвам, че дните на безпокойство в Сливенската епархия са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то вече изтече. От днес нататък започваме да ги събираме.

Вярвам, че бъдещето ще бъде благоприятно за градивни трудове и духовни радости. Важни предпоставки за това са мира и единството в църквата, епархията и цялото ни общество. За тяхното опазване ще полагам нужните усилия и ще разчитам на подкрепата на всеки един от вас. А всеки един от вас ще може да разчита на моята отческа любов, уважение и лоялност. Нужно е да дадем личен пример на цялото общество, че миротворците са синове божии, а божиите служители – миротворци.

Моля всички вас в името на Бога да съхраняваме завещаното ни от Светото евангелие единство. В този красив град на нашата епархия, прославен през вековете със своята история, украсен и магнетичен със своята привлекателност, отправям към всички вас своето първо архипастерско благословение. Боголюбиви чада, верни народе божий, скъпи епархиоти, боголюбиви бургазлии, боголюбиви отци, братя и сестри, имам молба към вас – да се молите за мен. Да ми спомагате в делата да живеем в мир, любов, търпимост, снизходителност и единство.

И аз ще моля за вас. Не се увличайте по разни и чужди учения, защото добре е с благодат да се управлява сърцето. С ограничени сили трябва да върша земно и небесно дело, но блажен помощник е Бог“, обърна се към бургаските миряни Арсений.

След церемонията митрополит Арсений отслужи първата си служба в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви