В държавния холдинг „Терем“ започват да правят дронове камикадзе.

Безпилотните машини ще се сглобяват в завода „Цар Самуил“ в Костенец, който ще произвежда боеприпасите за тях.

„Става дума за малки дронове, които ще поразяват цели с помощта на осколъчен или кумулативен боеприпас. Наричаме ги камикадзе, защото тяхната цел е да унищожат противника, без възможност да се връщат“, обяснява директорът на холдинга Калин Димитров в интервю за в. „Българска армия“.

Безпилотните апарати ще струват 2000 лева, а ще могат да унищожават танкове, струващи 10-15 млн. евро.

Първоначално „Терем“ ще сглобява дроновете с части, доставени основно от внос, а постепенно ще преминава към собствено производство на компоненти и ще търси български партньори.

Българска фирма например ще доставя батериите, част от електрониката също ще е местно производство.

Опитът от войната в Украйна показва, че към ударните дронове най-често се прикрепват обикновени боеприпаси. „Терем“ планира производството на муниции, специално пригодени за безпилотници. Научно-развойно звено ще работи по създаването на т.нар. умни боеприпаси, както и на различни модификации дронове.

Най-евтините бойни дронове могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси.

По-горен клас са бързите FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм. По-висок клас са „кръжащите муниции“ – дроновете камикадзе, които поразяват бронирана техника. По-мощната им версия може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви