Градинарството е полезно за вас и не само защото ви поддържа физически активни. Според нови изследвания отглеждането на растения може да засили имунната ви система и дори не е необходимо да имате градина, за да видите тези предимства, пише Newsweek.

Телата ни гъмжат от трилиони микроорганизми, които влияят на всичко – от метаболизма ни до психичното ни здраве.

Сред многобройните си роли, тези микроби са жизненоважни за поддържане на нашата имунна система и намаляване на възпалението.

Микробите по кожата също могат да помогнат за предотвратяване на „лошите“ бактерии да превземат или да проникнат през кожната ни бариера.

В миналото е доказано, че контактът с богати на микроби материали в природата може да увеличи разнообразието на човешкия микробиом. Но как градските жители могат да подобрят своите микробиоми?

В ново проучване, публикувано в списание Environment International, изследователи от университета в Хелзинки във Финландия са установили, че един месец градско градинарство на закрито е достатъчно, за да увеличи разнообразието от кожни бактерии при участниците и е свързано с по-високи нива на противовъзпалителни молекули в кръвта.

„Констатациите са значителни, тъй като урбанизацията е довела до значително увеличение на имуно-медиираните заболявания, като алергии, астма и автоимунни заболявания, генериращи високи разходи за здравеопазване. Ние живеем твърде „чисто“ в градовете“, каза първият автор на изследването, Мика Саренпа, докторант в университета в Хелзинки.

„Знаем, че урбанизацията води до намаляване на излагането на микроби, промени в човешката микробиота и увеличаване на риска от имунно-медиирани заболявания. Това е първият път, когато можем да демонстрираме, че смислената и естествена човешка дейност може да увеличи разнообразието на микробиотата на здрави възрастни и в същото време допринася за регулирането на имунната система,“ добави Саренпа.

В проучването 28 участници са били разделени на две групи: едната получава богата на микроби почва, а другата получава бедна на микроби почва.

И двете групи бяха помолени да отглеждат годни за консумация растения на закрито в сандъчета за цветя в продължение на един месец и в рамките на периода на изследване бяха забелязани забележими разлики между двете групи, описва Newsweek.

Разбира се, при такъв малък размер на извадката е трудно да се направят конкретни заключения от тези резултати.

Но проучването добавя към все повече доказателства, че излагането на „добри“ микроби в нашата среда може да помогне за поддържането на различни имунни функции.

„Моето изследване подчертава зависимостта на нашето здраве от разнообразието на природата и по-специално от това на почвата“, каза Сааренпя. „Ние сме един вид сред другите и нашето здраве зависи от обхвата на други видове.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви