Цаца по 15 лв. Кое му плащаш...
Цаца по 15 лв. Кое му плащаш...

Летният сезон по морето официално ще бъде открит на 1 юни. Но някои от крайбрежните заведения вече пробват „колко ще е дълбоко морето” това лято. И през него най-поръчвани ще бъдат пържена цаца, шопска салата, бира и пържени картофи. Поне това излиза от репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите. Тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

„Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева“, казва Ани Валекова – управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. „Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът – между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините“, смята той.

В друго заведение порция  пържена цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас.

Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

„Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си“, споделя Нели Стоянова – търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. „За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване. Независимо, че тока ще си вдига цената“, посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви