Поддръжници на Тръмп призовават към бунт
Поддръжници на Тръмп призовават към бунт

Поддръжници на Доналд Тръмп, след присъдата му в Ню Йорк, наводниха уебсайтове с призиви за бунтове, революция и възмездие. Това предава „Ройтерс“.

След като Тръмп стана първия президент на САЩ, осъден за престъпление, поддръжниците му отговориха с онлайн публикации в три уебсайта. Това са: собствената платформа Truth Social на бившия президент, Patriots.Win и Gateway Pundit.

Някои призоваха за атаки срещу съдебни заседатели, екзекуция на съдията, съдия Хуан Мърчан, или откровена гражданска война и въоръжено въстание.

„Някой в Ню Йорк, който няма какво да губи, трябва да се погрижи за Мърчан“, пише един коментатор на Patriots.Win. „Надяваме се, че той ще се срещне с някой нелегален с мачете“, се казва в публикацията по отношение на нелегалните имигранти.

Коментар публикуван на Gateway Pundit призовава да се разстрелват либералите след присъдата. „Време е да започнем да ограничаваме някои левичари“, се казва в публикацията. „Това не може да се реши с гласуване.“

Заплахите за насилие и сплашващата реторика от поддръжници се увеличиха, след като Тръмп загуби изборите през 2020 г.

Тогава той заяви, че вотът е бил откраднат. Докато води кампания за втори мандат, Тръмп представи съдиите и прокурорите в своите процеси като корумпирани служители на Байдън.

„Това беше позор, това беше манипулиран процес от конфликтен съдия, който беше корумпиран“. Това каза Тръмп пред репортери след това, повтаряйки коментарите, които често правеше по време на процеса.

12-членно жури призна Тръмп за виновен в четвъртък за фалшифициране на документи, в опит да прикрие плащане в замяна на мълчание относно сексуален контакт с порнозвезда преди изборите през 2016 г. Присъдата е насрочена за 11 юли. Това е дни преди Републиканската партия да номинира официално Тръмп за президент преди изборите на 5 ноември. Тръмп отрече да е извършил нарушение и се очаква да обжалва решението.

След присъдата в четвъртък много от поддръжниците му казаха също, че присъдата му е доказателство, че американската политическа система е разрушена и че само насилствени действия могат да спасят страната.

„1 000 000 въоръжени мъже трябва да отидат във Вашингтон и да обесят всички. Това е единственото решение“, се казва в коментар на Patriots.win. Друг добави: „Тръмп вече трябва да знае, че има армия, готова да се бие и да умре за него, ако каже думите… Ще взема оръжие, ако поиска.“

Други публикации предлагат демократите като цяло да бъдат застреляни. „Америка е напълно унищожена от демократите. Заключи и зареди“, написа коментатор на Gateway Pundit.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви