Орбан:Европа се готви за война с Русия
Орбан:Европа се готви за война с Русия

Премиерът на Унгария Виктор Орбан предупреждава, че Европа е все по-близо до конфликт с Русия. За това информира Ройтерс, отразена от News.bg. Орбан смята, че континентът ни в момента е дълбоко заплетен в украинската криза.

Говорейки по радио „Kosut“, Орбан отбеляза нарастваща инерция в рамките на ЕС и НАТО към военна готовност. Той подчерта, че войната не избухва за една нощ, а следва последователност от дискусии, подготовка и в крайна сметка унищожение. „Преминахме дискусията и сега сме в подготвителна фаза, балансирайки се на ръба на опустошението“, предупреди Орбан.

По-рано Орбан изрази скептицизъм относно вероятността Русия да атакува член на НАТО, имайки предвид продължаващите борби на Русия в Украйна. Той разглежда засилените разговори за руска заплаха като предшественик на по-интензивно западно участие в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наскоро намекна за промяна в стратегията, предполагайки, че е време членовете на Алианса да преразгледат ограниченията върху оръжията, доставяни на Украйна. В момента украинските лидери настояват за повече свобода за насочване към руски територии. Това е ход, който предизвика разделение сред западните нации.

Унгария, член на НАТО, изрази нежеланието си да се присъедини към дългосрочния план за подкрепа на алианса за Украйна, определяйки го като „луда мисия“. Орбан намира за особено обезпокоителни дискусията за изпращане на френски военни инструктори в Украйна и за разрешаване на украинските сили да използват западни оръжия срещу руски цели. Той твърди, че подобни действия приближават НАТО до пряк конфликт.

Орбан категорично предупреди, че мисия на НАТО в Украйна може да ескалира в глобален конфликт, застрашавайки безопасността на членовете на Алианса. „Абсурдно е НАТО, който трябва да ни защитава, да ни въвлече в световна война. Това е все едно пожарникар да реши да изгаси пожар с огнехвъргачка“, отбеляза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви