5% от децата на възраст 6-9 г. пушат
5% от децата на възраст 6-9 г. пушат

2% от децата между 6 и 9 г. пушат традиционни цигари, а 3% – електронни цигари. Това показват данните от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация „Грижа за здравето“, представени на пресконференция.

В група от 15 деца в най-ниската училищна възраст между 6 и 9 г. има двама или трима, които всяка седмица употребяват електронни цигари. Това обясни д-р Пламена Стоименова от Медицинския университет в Пловдив. При 77% от семействата на тези деца поне единият родител пуши.

„Те не пушат редовно, те обикновено казват: ами аз от брат ми, от сестра ми и от мама и тати. Това са им обясненията. Тъжното е, че 100% от попитаните деца казаха: „Ние знаем, че е вредно. И даже ние казваме на мама и тати, че са вредни. Крият им цигарите, хвърлят ги. И един момент, именно заради модерността на нещата, в тийнейджърската възраст нещо се счупва. И те почват много усърдно да пушат“.

Младите хора, на възраст 19-25 г., пушат основно традиционни цигари. В тази възрастова група 23% пушат вейпове, а други 23% – нагреваеми изделия. Във възрастовата група 16-19 г. 27% пушат традиционни цигари. Но се повишава процентът на пушещите вейпове – 30%, посочи още д-р Стоименова. На въпрос дали родителите им пушат, много голям процент от децата на възраст 13-15 г. казват, че поне единият родител пуши.

България е на първо място в Европа по пушещи деца на възраст 13-15 години.

Това твърди Нела Вампорова, член на офиса на Световната здравна организация в България. Резултати от изследване от 2023 г., фокусирано върху деца на възраст 13-15 г., показват, че България е на първо място в Европа по пушещи деца. Включително – и на електронни цигари, добави тя. По думите ѝ 62,7% от децата споделят, че често са били в затворени обществени места, в които се е пушило. На пасивно пушене вкъщи са били изложени 54,7% от децата. Тези данни изискват обединени и неотложни мерки, допълни тя.

Разнообразието на предлаганите вкусове привличат, каза още доктор Пламена Стоименова: „Те пушат електронни цигари и вейпове. Защото съдържат аромати, защото им е вкусничко, мирише добре, красиво изглежда“.

Колкото и да намалява броят на пушачите, България винаги „води“ с 10%, каза Анина Чилова от Националния център по обществено здраве и анализи. България дължи на децата системно здравно образование. А не темата да се разисква рядко в часовете по биология и здравно образование, „които са най-скучните“, допълни тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви