Рекорден брой отбори ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство по водородно задвижвани автомобили

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили.

Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“.

Общо 11 училищни отбори от 8 различни градове – Благоевград, Бургас, Видин, Велико Търново, Враца, Русе, София и Търговище, ще премерят умения в управлението на водородни автомобили, които сами са конструирали през годината.

Всеки отбор се състои от 4 до 8 ученици от 8-12 клас и учител. Целта на всеки отбор е да конструира автомобил (мащаб 1:10), който да бъде най-енергийно ефективен, задвижван от водород и горивна клетка.

Състезанието продължава 4 часа и победител е отборът, направил най-много обиколки с еднакво количество водородни контейнери и батерия.

Училищата, които ще участват със свой отбор в състезанието са: 18 СУ „Уилям Гладстон“ – София, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Видин, СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново, СУ „Никола Войводов“ – Враца, ПМГ „Академик С. Корольов“ – Благоевград, ПГТР – Русе, ПГТЕ „Хенри Форд“ – София, ПГТ – Бургас, ПТГ „Симеон Велики“ – Търговище, 128 СУ „Алберт Айнщайн“ – София и ЧУ „Българско Школо“ – София.

Състезанието в Бургас на 8 юни ще определи българския отбор на финалите на Световното първенство Horizon Grand Prix, което ще се проведе в Лос Анджелис, САЩ от 9 до 12 септември.

Входът за събитието е свободен, така че повече любители на автомобилните спортове могат да се насладят на състезанието и да подкрепят учениците.

„Всяка година се увеличава броят на отборите и повече ученици се мотивират да участват в извънкласни занимания, за да конструират своите автомобили. Имаме и призови класирания на 3-то и 4-то място на световното състезание. Вярвам, че за националния финал отборите ще покажат най-доброто от себе си и ще предложат вълнуващо преживяване на всички зрители и гости в залата“, сподели Ивайло Бонев – управител на „Технократи“ и основен организатор на събитието.

Националното състезание Horizon Grand Prix 2024 се провежда за четвърта поредна година от екипът на образователната организация „Технократи“ в партньорството на Община Бургас, ING България, Merx Global и Horizon Educational и с подкрепата на Българска федерация по автомоделен спорт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви