Путин разреши на Ростелеком да изкупи Нокиа
Путин разреши на Ростелеком да изкупи Нокиа

Владимир Путин разреши на „Ростелеком” да изкупи дела на финландската „Нокиа“ в руско съвместно предприятие. Съгласно закона, Путин трябва лично да одобри всяка сделка, която включва излизането на западна компания. Това е в случай, че тя работи в сектори на икономиката, които Москва счита за стратегически важни. Законът е въведен в отговор на западните санкции

С указ, публикуван на 29 май, Путин разрешава на дъщерно дружество на „Ростелеком“ – което правителството контролира чрез различни държавни корпорации за развитие и държавна банка – да изкупи 49-процентния дял на „Нокиа“ в съвместно предприятие, наречено „РТК – Мрежови технологии“.

Ростелеком и „Нокиа“ стартираха предприятието през 2018 г., за да инвестират в „модерни технологии“, свързани с области, включващи 5G, според тогавашно съобщение за пресата. „Нокиа“ е притежавала 49% от компанията.

Финландската компания обяви през април 2022 г., че ще напусне руския пазар, след като през февруари същата година Москва започна пълномащабна военна офанзива в Украйна.

През последните две години Русия и Западът се скараха за статута на активите, държани в юрисдикциите на другата страна.

Неотдавна Москва обяви ответни мерки, които ще ѝ позволят да конфискува активи, държани от американски компании и физически лица в Русия, в отговор на това, че Западът замрази руски активи на стойност около 300 млрд. долара, предимно резерви на Централната банка.

Русия постави редица западни компании под „временен“ държавен контрол – мерки, които някои от компаниите и западни официални лица обявиха за незаконна национализация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви