Китай срещу всички
Китай срещу всички

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ. Това заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7. „Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства. Защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“. Думите са на Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай. Той, според тях, застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно. Те се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията. Обикнсовено те използват тях в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък. В него се казваше, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви