Тази грешка прави целия процес на миене практически безполезен – поради нея сапунът не премахва замърсяванията и бактериите, а просто ги размазва по ръцете и тялото.

Експертите все още не са открили специална формула за използване на сапун. Но всички допускаме тази грешка всеки ден. Това не се отнася за течния сапун , а за класическя му вид, който все още е доста популярен.

Много от хората дори и не осъзнават, че винаги са го използвали неправилно. Тайната се крие в пяната.

„Твърдият сапун съдържа повърхностноактивни вещества , които могат да унищожат мастния филм и мръсотия по кожата и след това лесно да го измият с течаща вода“, казва дерматологът, доктор по медицина Айви Лий. – „Но това се случва само ако сапунът образува голямо количество пяна. “

Няма достатъчно пяна? Тогава едва ли ще постигнете чистота, това ще бъде по-скоро заблуда. Погрешно е и просто да прокарате парче сапун по тялото си, това също не е ефикасно.

„Препоръчвам да намокрите ръцете си старателно и след това да разтриете парче сапун между дланите си за поне 10-15 секунди, за да създадете хубава, гъста пяна“, съветва дерматологът. – И чак тогава използвайте тази пяна на местата, необходими за измиване.

Гъста пяна и пяна за 10-15 секунди  също е начин да отмиете всички вируси от сапуна, ако цялото семейство или колегите ви също го използват.

„Разбира се, вероятността вирусът да се настани върху парче сапун е много малка, но ако това се случи, вирусът остава непокътнат, тогава сапунената пяна ще го унищожи с частици детергент“, обяснява Джулиет Морисън, асистент в Катедрата по микробиология и растителна патология в Калифорнийския университет, Ривърсайд. — Основното правило е, че е необходимо постигане на хубава плътна пяна.

Втората важна стъпка при използването на сапун е да го изплаквате от кожата при измиване, без да оставя остатъци . В противен случай дори малка частица може да доведе до сухота и раздразнение.

Между другото, дерматологът Айви Лий обясни защо предпочита класическия твърд сапун пред течния.

„Съдържа по-малко съставки, което е особено полезно за хора, които са склонни към алергии и за тези с чувствителна кожа“, казва експертът .

Дерматологът отбеляза и кои са по-екологичните опаковки. Той съветва да се даде предпочитание на хартиените опаковки. Те са по-малко вредни за околната среда от пластмасовите бутилки за еднократна употреба.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви