Изчезналият влак
Изчезналият влак

Светът е пълен със загадки, които вълнуват съзнанието на човечеството от незапомнени времена. Продължаваме с още зловещи мистерии, пред които учените и до днес остават безсилни…

Изчезналият влак                                                                                          Пътниците, наброяващи около стотина души, щастливи се качили на влака. Те били в очакване на вълшебните гледки, които прозорците на вагоните щели да им доставят. Звънецът ударил на гарата и настанените по седалките приятелски компании потеглили на път. Нека да отбележим, че всички разходи за това пътуване били поети от Римската железопътна компания и компанията Санети. Така че пасажерите се радвали на безплатен комфорт. Колелата на влака тракали весело и никой не подозирал какво го очаква в наближаващия тунел, който влакът стремглаво наближавал.

Именно в тази зейнала дупка целият влак с пътниците изчезнал безследно. Двама от тях обаче успели да скочат в последния момент усещайки, че нещо не е наред. А влакът с вагоните сякаш се бил изпарил в пространството. Годината била 1911-та.

Според някои учени влакът е попаднал в паралелен свят, заседнал е във времева примка и се е превърнал в призрак. Според някои очевидци той се появявал от време на време на гарата в облак гъст черен дим. Горко на този забързан пътник на гарата, който скочел на стълбите на влака. Той изчезвал безследно като сутрешна мъгла при изгрев. Интересно е да се отбележи, че през 1840 г.

психиатърът Хосе Саксино, който живее в Мексико Сити, прави много интересен запис в дневника си.

„104-ма души са приети в болницата в града. Диагнозата е масово замъгляване на разума. Еднакво за всички. Рядко явление! Пациентите се държаха неадекватно, не разбираха какво им се говори. Това обаче бързо беше разрешено – оказа се, че всички новопристигнали не са мексиканци или испанци, а… италианци!. Оказа се също, че пациентите са пристигнали в Мексико с влак. Твърдяха, че годината е 1911-та. Това беше невероятно! Гостите от бъдещето явно бяха в състояние на лудост. Според някои слухове те не са имали друг избор, освен да се установят в Мексико, да създадат семейства и завинаги да забравят кошмара, свързан с призрачния влак.

„На 29 октомври 1955 г. стрелочникът Пьотр Устименко става свидетел на странен и мистериозен инцидент. На железопътния прелез край Балаклава покрай него профучава влак с пълна скорост, който дори не бил по разписание. Освен това на това място нямало релси. Как италианците се появили в Русия, е напълно необяснимо. Но вечните пътници на влака-призрак били забелязвани и в други части на света. Можем само да предполагаме, че някъде там, във пространствено-времевия континуум, съществува невидима железница, по която профучава призракът-влак.

Експериментът Филаделфия

Експериментът "Филаделфия"
Експериментът „Филаделфия“

Дори днес, години по-късно, американската армия запазва пълно мълчание относно прословутия филаделфийски експеримент. Експеримент, който по-късно ще получи името „Дъга“. Разрушителят Елдридж трябвало да влезе в историята на САЩ през 1943 г. като съоръжението, което за първи път в света щяло да извърши операция по телепортиране на хора.

Проектът на д-р Джон фон Нойман обещавал примамливи перспективи за военните – създаването на невидим боен кораб,

който да се пренася на дълги разтояния за отрицателно време. разбира се, всеки от високопоставените участници в експеримента осъзнавал, че рискът е много голям. Но това не им попречило да се хвърлят смело в реализирането на опасния проект, в опита да телепортират разрушителя „Елдрич“ заедно с екипажа на борда му.Всичко се случило пред погледите на стотици хора – генераторите били включени и „Елдрич“ не просто станал невидим за радарите. Той изчезнал напълно и за секунда се появил на стотици километри – до Норфолк, Вирджиния.

Според разказите на очевидци синьо-зелена мъгла обвила кораба и той просто се… изпарил. После дошли и данните за новото му местоположение. Часове по-късно отново се появил на пристанището във Филаделфия, но екипажът му вече не бил същия.Много от моряците били дезориантирани и спомените им били объркани, а по телата им имало изгаряния. Други били вградени в стените на машината, сякаш атомите са се разпаднали и сглобили отново, но по ужасяващ начин. Проблемите за оцелелите продължили години след това – някои минавали през стени, други се самозапалвали, трети били така обгърнати от лудостта, че се самоубили.

Разбира се, американското правителство веднага покрило неуспешния си експеримент. Сякаш телепортирането никога не се е случвало, но мъж на име Карлос Алиенде изпраща писмо, описващо цялата история на астронома Морис Джесъл, който веднага я разпространява. Учените по цял свят се разделили – някои вярвали, че казаното от Алиенде е истина, а други – че е пълна измислица. Така експериментът „Филаделфия“ се превърнал в една от най-любимите конспирации на човечеството. Според нея именно известният изобретател, физик и електромашинен инженер – Никола Тесла, е сред ключовите участници в него.

Разказите за него и експериментът „Филаделфия“ се обвързват с желанието на Никола Тесла да намери начин да пътува през времето и пространството.

Самият той, а и приближените му твърдели, че физикът едва не умира при един от експериментите в дома си, когато чрез магнитното поле, което създал, се озовал в съвсем различно време и видял миналото, настоящето и бъдещето. Никола Тесла се отказва от проекта „Дъга“, вероятно знаейки какъв ще е изхода от него година по-рано. Умира няколко месеца преди правителството да започне разследване за случилото се във Филаделфия, а от дома му са иззети близо два камиона с документация, съдържаща всички изследвания на физика. ФБР веднага ги засекретява, тъй като представлявали заплаха за националната сигурност. Част от тях мистериозно изгарят, а мистерията, която обгражда кораба „Елдрич“, остава неразгадана и до днес.

Потъналият континент Атлантида 

Атлантида
Атлантида

Всички сме чували за Атлантида, легендарният остров, потънал в морето за едно денонощие. Но дали наистина е съществувал, къде се е намирал, тези и други въпроси вълнуват изследователите и до днес.

Гръцкият философ Платон първи споменава Атлантида в две от неговите писания, „Тимей“ и „Критий“,

които датират от около 360 г. пр. н. е. В тях Платон пише, че гръцкият мъдрец Солон е чул историята в Египет от свещеник. След завръщането си, Солон споделил историята със своя роднина Дропид. След това Дропид я предал на сина си Критий, който казал на внука си, също на име Критий, който накрая я споделя с философа Сократ и други присъстващи. Дали историята е била истина, или е достигнала до Платон поукрасена и променена, можем само да гадаем. Истината е, че до ден днеше тя продължава да буди интерес и да вдъхновява творци и учени по целия свят.

В текстовете на Платон Атлантида е „по-голяма от Либия и Азия, взети заедно“ (което по времето на Платон би означавало съвременна Северна Африка и над половината Турция). Намирала се в Атлантическия океан, някъде отвъд Гибралтарския проток. Това е достатъчно голяма земя, че ако наистина е съществувала някъде под водата в Атлантическия океан, тя със сигурност би се появила на сонарните карти на океанското дъно.

През 2011 г. екип от учени от университета Хартфорд откриват „градове паметници“, построени по образа на Атлантида. Градовете са открити заровени в блатата на националния парк Донана, северно от Кадис, Испания. Както се оказва, Кадис се намира точно пред проливите. Това е убедило Фройнд, че

истинската Атлантида е била погребана в калните води на Атлантическия океан.

Неговите открития съвпадат с текста на историята, че морето в тези части е непроходимо, защото по пътя има плитчина от кал, и това е причинено от потъването на острова.

Една от най-новите теории, предложени от изследователите, се отнася до цивилизацията, процъфтяла на гръцките острови Крит и Тера (сега Санторини) преди повече от 4000 години, минойците. Тази велика и мощна цивилизация внезапно изчезнала. Теоретиците обаче смятат, че минойците са изчезнали след масивно земетресение и цунами.

Други изследователи са на мнение, че Атлантида е бил континент в средния Атлантик, който внезапно е потънал в океана. Спекулациите за съществуването на Атлантида се появяват през 19-и век, когато Игнатий Донели в книгата си „Атлантида, допотопният свят“ казва, че езикът и селското стопанство са неща, предадени на хората, от по-напреднали цивилизации. Той подкрепя теорията, предложена от Платон, че Атлантида е потънала поради изместване на океанските води.Макар да няма доказателства, че Атлантида наистина е съществувала, както е описана от Платон, хората, които се увличат от тази история, се превръщат в истински търсачи на забравената напреднала цивилизация, която вълнува въображението и днес.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви