Сърдечно-съдовите заболявания ежегодно оглавяват списъците на най-честите причини за смърт. Затова е желателно да помислите за здравето си още сега.

Животът и работата на цялото ви тяло зависи от това колко добре се чувства сърцето ви. Ето защо е толкова важно редовно да се грижите за този орган.

С напредване на възрастта рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Има обаче начини да защитите здравето си. Кардиологът Дейвид Субгир дава девет съвета как да поддържате сърцето си младо.

Спортувайте

Здрав дух в здраво тяло! И здраво сърце. Не е нужно веднага да станете професионален спортист. Малки, но редовни промени са достатъчни, за да започнете.

Например, поставете си за цел всеки ден да правите няколко крачки повече от предишния ден. Д-р Сабгир препоръчва да закупите крачкомер или да изтеглите приложение на вашия смартфон, за да следите нивата си на активност.

Откажете пушенето

Със сигурност вече сте наясно, но нека ви напомним още веднъж: пушенето убива и е много вредно за вашето здраве. Опитайте се да се сбогувате с този лош навик възможно най-скоро в името на сърцето си.

Коригирайте диетата си

Опитайте се да ядете по-често зеленчуци и плодове и по-рядко бързи или преработени храни. Не е нужно обаче да изпадате в крайности или да се опитвате да премахнете напълно всички мазнини и въглехидрати от менюто си. Сърцето ви се нуждае от балансирано меню.

„Като кардиолог обичам авокадото, защото по същество то е единственият плод с добри мазнини, който не повишава LDL или „лошия“ холестерол“, обяснява лекарят.

Контролирайте теглото си

Затлъстяването натоварва повече сърцето и ставите. Опасно е и когато  изглеждате слаби, но все пак в тялото ви има много повече мазнини, отколкото мускули. Следете състоянието на тялото си.

Наспивайте се

Ако си мислите, че още един епизод от любимия ви сериал струва повече от допълнителните часове здрав сън, явно е време да преразгледате възгледите си за живота. Ако страдате от безсъние или хъркане, не пренебрегвайте тези проблеми и не излагайте сърцето си на опасност.

Общувайте повече

Свързването с любимите хора и социалните взаимодействия имат положителен ефект както върху ума, така и върху тялото ви, включително вашето сърдечно-съдово здраве.

Следете кръвното си налягане

Много хора живеят с хипертония от години и не правят нищо по въпроса. Когато кръвното налягане е високо, сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в цялото тяло, и така се изтощава много повече. Затова не забравяйте да наблюдавате този параметър.

Смейте се

Смехът всъщност удължава живота. Учените отдавна потвърдиха:Смехът намалява нивата на стрес и помага за понижаване на кръвното налягане. Когато човек се смее, тялото му произвежда ендорфини – хормони, които действат като естествено болкоуспокояващо.

Излизайте навън

Редовните приятни разходки на чист въздух ще помогнат за подобряване на кръвообращението и намаляване на натоварването на сърцето. Създайте си навик да прекарвате почивните си дни не на дивана пред телевизора, а навън сред природата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви