Бандата, откраднала социални помощи на Острова
Бандата, откраднала социални помощи на Острова

В съда в Ууд Грийн, Северен Лондон, днес се очаква да четат присъдите на петимата български граждани. Те са обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.Информацията е на БНР.

Българската банда се състояла от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева. Тя е подала хиляди фалшиви молби за помощи по схемата „Универсален кредит“ в периода октомври 2016 – май 2021 година. Това станало чрез фирми за оказване на съдействие на българи да получат Национален застрахователен номер и полагащи им се помощи.

След подаването на молбите обаче, отпуснатите средства са оставали в ръцете на престъпната група. Изпирани са през многобройни банкови сметки или теглени в брой. Става дума за повече от 50 милиона паунда.

На 9 април и петимата членове на бандата се признаха за виновни по обвиненията в измама и пране на пари. Прокуратурата представи доказателства. Те са под формата на подправени документи, фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати. Както и – подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Показано беше видео как те хвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда.

Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки. Сред тях са: якета, сака, часовници и очила. Делото за оповестяване на присъдите бе насрочено за днес – 28 май.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви