Сиярто: Унгария не иска Рюте за шеф на НАТО
Сиярто: Унгария не иска Рюте за шеф на НАТО

Петер Сиярто – унгарски външен министър, каза, че Унгария не иска холандския премиер Марк Рюте за шеф на НАТО. Сиярто напомни на света отвратителните думи на Рюте в миналото: „Унгария трябва да бъде поставена на колене“. Такава позиция, според Сиярто, затруднява виждането на Рюте да ръководи организация, в която доверието е от първостепенно значение.

Непремерените и изключително нагли думи на Рюте се появиха по време на сблъсък между Унгария и Европейския съюз. Той беше относно върховенството на закона. По-специално – във връзка със закон в Унгария, който беше критикуван от част от ЕС.

На фона на дебата Унгария подкрепя румънския президент Клаус Йоханис за лидерската роля на НАТО. Тя изтъква настоящата липса на лидери от Източна Европа на висши позиции в НАТО. Рюте се смята за фаворит за позицията с явна подкрепа от САЩ и Обединеното кралство. Но съпротивата от източноевропейски страни като България, Унгария, Турция и Румъния изглежда значително препятствие. Дори и със здравото тикане на президента Байдън, пътят на Рюте към мястото на вожда не е гладък.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви