Байдън и Си
Байдън и Си

Президентите Си Дзинпин и Джо Байдън ще отсъстват от конференция за Украйна в Швейцария. Това, според политолога от Киев и директор на Украинския институт за политика Руслан Бортник, ще бъде сигнал както за Запада, така и за глобалния юг. Това заяви Бортникв канала на YouTube Politeka.

Както отбеляза анализаторът, в изявленията на някои представители на украинските власти се усеща нотка на негодувание поради факта, че Байдън най-вероятно няма да присъства на срещата на върха. „Отсъствието на Байдън е сигнал за страните от западния свят, а отсъствието на Си Дзинпин е сигнал за страните от Глобалния юг“, подчерта Бортник.

Той коментира изявленията на Владимир Зеленски за 80 страни, готови да участват в конференцията, отбелязвайки, че много държави изпращат „просто наблюдатели“, които нямат право да подписват нищо.

В същото време намерението на Киев беше да събере мнозинството от страните-членки на ООН на ниво държавни глави, за да подпише окончателната декларация и да създаде международна коалиция. „Всичко е сложно“, призна Бортник.

Това според него е свързано и с изборите в САЩ, ситуацията на фронта и общата преоценка на ситуацията в Украйна – всичко това води до ситуацията, че възникват много трудности при организирането на срещата на върха“, обобщи политологът.

В събота Зеленски призова Си Дзинпин и Байдън да подкрепят с участието си украинската среща на върха в Швейцария. В същото време миналата седмица Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че ръководителят на Белия дом няма да отиде на конференция в Швейцария, тъй като през същия период трябва да присъства на събитие за набиране на средства за предизборната си кампания в Калифорния.

Както съобщи Синхуа, Си Цзинпин на срещата си с Путин каза, че Пекин подкрепя провеждането на международна мирна конференция за разрешаване на ситуацията в Украйна в подходящ момент,

ако тя бъде призната от Москва и Киев и при условие на равноправно участие.

Швейцария ще проведе конференция за Украйна на 15-16 юни близо до град Люцерн. Русия няма да присъства. На срещата са поканени около 160 държави. Посланикът на Русия в Берн Сергей Гармонин каза по-рано пред РИА Новости, че Русия няма да участва в никакъв формат в конференцията за Украйна в Швейцария, „чиято цел е да се постави ултиматум на Москва“. Говорителят на Путин Дмитрий Песков по-рано заяви, че преговорният процес за Украйна без участието на Русия няма смисъл.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви