Борел: Всеки си решава и си отговаря
Борел: Всеки си решава и си отговаря

Дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, това решава всяка отделна държава. ЕС няма да решава за всички, тази преценка остава в ръцете на отделните държави. Заявлението е на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той го направи на пресконференция след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел. Информацията е на БТА.

Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно, посочи той. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност, каза върховният представител.

Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.

Разбираемо е, че украинците искат да нанасят удари по цели в Русия. Разбирам притеснението от задълбочаване на войната. Някои държави в ЕС силно се противопоставят, други определено подкрепят искането на Киев.

Не мога да кажа кои ще бъдат мнозинство, хората променят мнението си и някои, които се въздържаха, вече подкрепят този подход. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае, обобщи върховният представител.

Той изрази надежда решението за предоставяне на средствата от печалбите върху запорираното руско имущество в ЕС да не среща спънки. По неговите думи Киев може да очаква около три милиарда евро годишно от тези средства, като се предвижда 90 на сто от сумите да бъдат насочени за осигуряване на отбранителни способности.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви