Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Само 10% от обучените у нас парамедици започват работа в системата на спешната ни помощ. Поради липсата на регулация на тази професия те се назначават на други длъжности в спешните центрове. Това обявиха от Съюза на парамедиците в България по повод днешния Световен ден на спешната медицина.

От организацията припомниха, че около половината от щатните места в тези центрове са незаети. Търсят се лекари, медицински сестри и фелдшери.

Около 2500 българи са обучени за парамедици от 2016 година до момента. Близо 60 % от тях са емигрирали и упражняват професията в чужбина. Това обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Средната заплата на такъв професионалист в Западна Европа е 2000 евро. Но не това е основната причина да напускат страната. „Има ясни правила при инциденти какво се случва, имат много сериозни застраховки, имат правила, които трябва да спазват, и те се научават да ги спазват, които са и за тяхната защита, и за пациентите.“ Парамедиците трябва да са основната движеща сила в мобилните спешни екипи, посочи Пехливанска.

„Като специалисти на мобилните екипи е редно да бъдат внедрени повече парамедици – така би било много по-ефективно и много по-евтино, разбира се, за държавата.“

От организацията продължават да настояват за нормативно регламентиране на професията. Препоръчват и актуализация на стандарта по спешна медицина, като в него бъде включена длъжността парамедик.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви