На официална церемония бе сключен меморандум за сътрудничество между Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и Анкарския университет.

„От името на нашия ректор проф. Христо Бозов, дм, ви приветствам с „добре дошли“. За мен е чест да ви представя структурата на нашия университет, който има над 60-годишна история и е най-голямото висше училище в Югоизточен регион. Водим обучение в 18 професионални направления и в над 140 специалности“, бяха думите на проф. Севдалина Турманова, зам. ректор по учебната дейност.

Турската делегация бе водена от ректора на Анкарския университет проф. д-р Недждет Юнювар и генералния консул на Р Турция в Бургас г-н Толга Оркун. В нея бяха включени представители на академичното ръководство на Анкарския университет, хабилитирани преподаватели и специалисти по програма Еразъм+.

От българска страна те бяха посрещнати от зам. ректора проф. Турманова, декани на факултети, координатор по програма Еразъм+ и директора на Дирекция „Международно и национално сътрудничество, връзки с обществеността и протокол“ проф. Стоянка Петкова – Георгиева, която е инициатор и главен организатор за създаването на връзките с Анкарския университет.

„Щастлив съм, че ще изградим контакти. България за нас е много ценен партньор, защото имаме географска близост и общи интереси“, каза проф. д-р Недждет Юнювар, ректор на Анкарския университет. Той отбеляза, че в тяхното висше учебно заведение, към момента, се обучават 63 български студенти.

„Надявам се, че подписването на меморандума ще бъде основа за отлично бъдещо сътрудничество между нашите два университета. Ние сме заинтересовани да развиваме взаимоотношенията си в областта на медицината, природните науки и инженерните специалности“, добави още той.

Генералният консул на Р Турция в Бургас г-н Толга Оркун изрази радостта си от разширяването на сътрудничеството между двете висши училища.

Според него двете държави са в много близки взаимоотношения и подписването на меморандума е от голяма важност и за двете страни

. „Вярвам, че в предстоящите години ще видим плодовете от това сътрудничество в образованието и науката“, каза г-н Оркун, който е и бивш възпитаник на Анкарския университет.

В заключителната част на събитието дискусиите продължиха в посока активизиране на преподавателската и студентската мобилност по множество специалности, по които има обучения и в двата университета.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви