Зеленски и Педро Санчес
Зеленски и Педро Санчес

Мадрид ще предостави на Киев военно оборудване на стойност 1 милиард евро до края на годината. Това ще стъне съгласно двустранно споразумение, подписано днес от украинския президент Володимир Зеленски и испанския премиер Педро Санчес. Информацията е на Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция в Мадрид, където малко по-рано днес пристигна на посещение, Зеленски заяви, че руските сили са атакували Украйна с около 3200 управляеми въздушни бомби този месец. Той отбеляза, че украинската армия не разполага с достатъчно ракети за противовъздушна отбрана, за да спре Русия.

Споразумението се отнася до доставката на съвременна техника за сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, като се отчетат „първостепенните нужди на Украйна“. То набляга и на средствата за защита на украинските морски коридори за износ на продоволствени стоки.

Вестник „Паис“ съобщи, че Мадрид ще поеме ангажимент за изпращане на 12 ракети за зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) „Пейтриът“ и 19 танка „Леопард“ 2А4,

произведени в Германия, както и други оръжия испанско производство като средства за борба с безпилотни летателни апарати и боеприпаси.

Изданието уточнява, че Украйна няма да получи пускови установки за ракетите „Пейтриът“, а само боеприпаси за тях. Санчес заяви, че не е възможно да се пратят пусковите установки, но добави, че Испания вече предоставя ракети за тях.

Говорители на кабинета на министър-председателя и на Министерството на отбраната на Испания отказаха да коментират съобщението на „Паис“, отбелязва Ройтерс. Мадрид обеща и да съдейства за увеличаване на производствения капацитет на украинската военна промишленост и да проучи възможностите за съвместно производство.

Двете страни се споразумяха да работят за преодоляване на затрудненията в доставките на отбранителни продукти. И за предотвратяване на всякакво последващо незаконно разпространение на военни материали, предоставени на Украйна.

Зеленски каза пред Ройтерс този месец, че западните съюзници се бавят твърде много при вземането на ключови решения относно военната помощ за Украйна. Той заяви, че настоява партньорите да се включат по-пряко във войната, като помогнат за прехващането на руски ракети над Украйна и позволят на Киев да използва западни оръжия срещу вражеска военна техника, която се струпва на руска територия близо до границата с Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви