Най-добре е температурата на водата да е топла – така определено няма да навредите на кожата и здравето си, твърдят лекарите. Някои обаче обичат да си вземат горещ душ, след който кожата им чак се зачерява. Експертите са сигурни: определено си струва да се откажете от този навик.

Учените отдавна са доказали, че кожата ни не обича честото и старателно миене. Ето защо дерматолозите силно препоръчват да се откажете от навика да миете лицето си всеки ден, използвайки кърпа или скраб за тяло.

Просто изплакнете с топла вода и измийте ръцете и краката си с мек сапун. Разбира се, ако се потите много по време на тренировка или се изцапате, тогава пълното измиване е подходящо.

Много хора обаче обичат да вземат горещ душ: той релаксира и ви кара да се чувствате свежи и чисти. Но ако правите това всеки ден, рискувате сериозно да навредите на здравето си, твърдят учените.

Първо, много горещите душове отнемат естествените масла от косата и тялото ви. Това може да доведе до сухота, лющене и сърбеж, чуплива коса, загуба на блясък и цъфтящи краища.

Второ, врящата вода влошава хода на екзема и псориазис. Хората с такива заболявания определено трябва да избягват горещ душ, в противен случай кожата ще сърби още повече, ще се напука и дори ще започне да кърви.

Трето, горещата вода допълнително натоварва сърцето. Това е особено опасно за хора, които вече имат проблеми със сърдечно-съдовата система,тъй като могат да загубят съзнание или да страдат от скок на кръвното налягане.

„Топлината от горещия душ кара кръвоносните съдове да се разширяват, което изисква сърцето да работи по-усилено, за да поддържа притока на кръв. Този допълнителен стрес може да бъде опасен за хора с предшестващо сърдечно заболяване, което потенциално води до повишен сърдечно-съдов стрес.“ твърдят в изданието The Mirror американските учени.

Четвъртата причина е нарушение на съня. Факт е, че горещият душ първоначално релаксира, но след това има обратен ефект.

Телесната температура се повишава, човек се нуждае от време, за да се охлади.В този случай определено няма да можете да заспите бързо.

И накрая, петата причина да откажете горещия душ е рискът от нараняване на кожата . Можете да се изгорите, да предизвикате сърбеж и зачервяване. Освен това мазната кожа ще започне да произвежда себум още по-активно, докато сухата и чувствителната ще започне да се лющи повече.

Как да се къпем правилно?

Оказва се, че начинът, по който се къпем, силно влияе на състоянието на кожата ни. Всичко е важно: колко дълго се миете през различните периоди от годината, колко сапун или гел използвате, колко старателно се подсушавате с кърпа след това.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви