24 май в Созопол

С голямо празнично шествие, в което участваха училища и детски градини от цялата община, Созопол отбеляза светлия празник 24 май.

„ Върви народе възродени, към светли бъднини върви! С книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови“. С този химн днес честваме 24 май – деня на славянската писменост. Но днес, точно на този празник, бих казал, че честваме най-силното си оръжие. И това не са бомби, ракети и самолети. Това е силата на писаното слово. То ни е помогнало във всички векове на тъма, в които сме изпадали в нашата хилядолетна история, да оцелеем и да се съхраним като род. Скъпи съграждани, честит празник!“

Това бяха думите с които кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев  се обърна към граждани и гости, които се събраха на празника в Амфитеатъра на концерт, организиран от НЧ „Отец Паисий“ .

Тихомир Янакиев

Преди това шествието на децата премина, огласявано от духова музика и придружавано от отец Димитър,  от училището „Св.св. Кирил и Методий“ по созополските улици до площада пред храма, който носи същото име. Там децата, които носиха венец с цветовете на българското знаме, окичиха иконата на светите братя с него.

Децата гордо носеха буквите

В празника участваха кметът Тихомир Янакиев, зам.-кметът Андрей Николов, председателят на общинския съвет Станимир Андонов, кметът на Черноморец Росен Деспов общински съветници, общественици.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви