Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Светът си остава пълен с тайнствени явления и мистерии дори и във века на високоразвитите технологии. Те не могат да бъдат обяснени от съвременната наука. Учените изказват своите предположения, строят своите хипотези.И в крайна сметка така и не могат да намерят категоричен отговор на какво се дължи даден феномен.

И така, ето 12 тайни, за които науката все още няма обяснение.

1. НЛО в картини, фрески, пирамиди…
До ден днешен си остават пълна загадка изображенията с космическа тематика в древните картини и фрески. Днес те ни приличат на извънземни, на необичайни космически кораби. Но човечеството започва космически пътешествия едва преди 60 години. Какво тогава са изобразявали предците ни преди столетия и дори хилядолетия назад – за това учените спорят и днес. Към тази необичайна историческа колекция на човечеството спадат и невероятните стенописи в църквата в с. Добърско, които изобразяват Исус Христос в космическа ракета.

2. Мистериозното изчезване на Деветия легион

Една от най-разказваните легенди (или по-скоро мистерии) от времето на римска Британия е за т.нар. изчезване на Деветия легион.

5000 от най-добрите римски войници тръгват на север, за да потушат въстание, но се изгубват в гъста мъгла в Каледония. Факт, и до ден днешен не е намерена и най-малка следа от тях.

3. Тайната на гробището „Сейнт Пол”
На 19 ноември, 1703 г., на гробището Сейнт Пол в Бастилията е погребан мъж, прекарал почти четири десетилетия от живота си в различни френски затвори. Без съмнение, той е най-известният затворник във френската история. Но никой не знае със сигурност, защо е трябвало да лежи зад решетките толкова години, при това с лице, постоянно скрито зад..Желязната маска.

4. Златото на Третия райх
Стойността на плячкосаните от Хитлер и нацистка Германия съкровища би трябвало да е колосална, като се има предвид, че според различни исторически сведения, сред тях има златни слитъци, ювелирни изделия и чужда валута на обща стойност от $ 4 до $ 5 млрд. В същото време, в края на Втората световна война нацистските съкровища загадъчно изчезват от сейфовете на Райхсбанк.

5. Мъжът от Самъртън
В ранните часове на 1 декември 1948 г., на плажа на Самъртън Бийч в Австралия е открито тялото на неизвестен мъж, на видима възраст около 40 години. Той лежал по очи, с наполовина изпушена цигара. Мъжът бил добре облечен, с костюм, малко по-дебел от нужното за сезона, без никакви признаци от насилие или борба. Всички етикети от дрехите му били изрязани, документите му липсвали и не са открити данни за самоличността му в нито една база данни.

Разследващите така и не успели да разберат нито кой е този човек, нито от какво е умрял.

Мистерията става още по-голяма, тъй като в таен вътрешен джоб на панталона на жертвата е открита хартийка с текст “Taman Shud”. Текстът е проследен до рядко издание на книгата “Рубаят” от Омар Хаям, на гърба на която имало някакъв шифър. Много специалисти са се опитали да разбият кода, но без успех. Самоличността и причината за смъртта на този човек си остават загадка и до днес. Случаят все още е отворен и много хора все още продължават да работят по него.

6. „Боя се…“
Рудолф Файнц е основният персонаж в творбата на Джак Фини „Боя се…“ от 50-те години на миналия век. Историята разказва за необичайният случай с човек, облечен в дрехи от 19.век, който попада под гумите на автомобил в Ню Йорк през 1950 г. и загива. Извършеното впоследствие разследване установява, че този човек действително е съществувал, но е безследно изчезнал през… 1876 година.

7. Няма такава държава?
През юли 1954 г. мъж с кавказки черти, пристигнал на летището в Токио. При редовната проверка на документите му японските гранични власти откриват, че в графата за национална принадлежност е посочена държава под името Taured – страна, която изобщо не съществува. В същото време паспортът изглеждал напълно автентичен. Тогава помолили мъжът да покаже страната си на картата на света и той без колебание посочил територията на княжество Андора. В този момент обаче забелязал, че родината му е изписана под друго име и изпаднал в искрена ярост, настоявайки, че страната му съществува от хиляди години. Мъжът бил предаден на полицейските власти, които го отвели в хотел и го настанили там временно под охрана.

Няколко часа по-късно обаче установили, че мъжът е изчезнал от заключената и строго охранявана хотелска стая, която нямала балкон.

8. Архантропът от Петралона
През 1959 г. пастир се натъква на малка пролука, водеща към пещера в северната част на Гърция. В самата пещера е открит човешки череп, вграден в стена, наречен впоследствие архантропът от Петралона (б.р. името на пещерата). Възрастта на черепа е определена на 700 000 години и това са най-старите, известни до момента останки на човек от европеиден тип. Най-любопитният сюрприз обаче поднася д-р Поулиянос, член на Международния съюз на антропологическите и етнологически науки на ЮНЕСКО (IUAES), който установява със специално изследване, че въпросният архантроп е еволюирал в Европа отделно и не е свързан с видовете предшественици на съвременниия човек, произлезли от Африка. След това откритие, гръцкото правителство забранява всякакви по-нататъшни изследвания в пещерата Петралона.

9. Руската следа
Коя е единствената жена, фотографирала моментът на убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди? Това е исторически факт, а самоличността й остава неизвестна и до днес. Американската преса нарича тайнствената фотографка „Лейди бабушка”, тъй като тя носела на главата си забрадка, по подобие на тези, които носят руските баби.

10. Пирамида на Луната

Лунен триъгълен обект! Действително ли съществува пирамида на Луната? Това наистина би било върхът на нашите мистерии.

Ако се вгледате в изходното изображение, получено по време на мисията на „Аполо-17” през 1972 г., лесно ще забележите загадъчният триъгълен обект. Но може ли да е пирамида? Въпрос, спорен и противоречив до днес.

11. Остров Буве
Остров Буве е необитаем субантарктически вулканичен остров, разположен в южната част на Атлантическия океан. Това е един от най-откъснатите острови в света и всичко, което може да се види на него са безкрайни километри вулканичен базалт, ледници и мъгла. Сред този неземен пейзаж е застинала вещ, която внася дисонанс в общата картина – изоставена лодка. Не стига, че не е ясно изобщо как е попаднала на острова, но има и по-голяма загадка – къде са се дянали хората, които са били в нея? На острова не са намерени никакви човешки останки.

12. Спътникът „Черният рицар“
Теорията за извънземния спътник „Черният рицар“, който кръжи в земната орбита се появява след като НАСА публикува няколко кадъра през 1998 г. след полета на совалката „Индевър“. Най-често спряганата хипотеза за този странен обект е, че е от извънземен произход и, че е в земна орбита от около 13 000 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви