Депутатът и кандидат за народен представител за нов мандат в следващото Народно събрани Димитър Найденов продължава неуморно срещите си с бургазлии, дори и в празничните дни. Той ги запознава с предизборната програма на Продължаваме промяната – Демократична България, а наш репортер го видя отново в приятелски разговор с хората.

Ето какво сподели Найденов относно днешния празник, личните му каузи в парламента и как вижда началото на предизборната кампания.

24 май

Искам да честитя 24 май на всички българи. Особено на учителите и деятелите на българската култура. Това за мен е най-хубавият български празник. Отбелязваме нещо, което българският народ е успял да създаде без помощ от чужда държава. Дали сме на света българската писменост и култура.

Това е празник, който обединява всички българи. Празнува се от най-малките до най-големите, а обществото ни е най-единно. Това е празник, който по никакъв начин не разделя, а само обединява. Пожелавам на българските учители и деятели на културата вяра, вдъхновение и целеустременост.

Свършеното в управлението на Продължаваме промяната – Демократична България за образованието

Успяхме да инвестираме над 700 млн. лева повече в образованието, в това число увеличаване заплатите на учителите и университетските преподаватели. Въпреки това средната заплатата на един учител сега е 1500 лева, което е крайно недостатъчно и не отговаря на важната социална роля, която те имат в нашето общество.

В следващото правителство от Продължаваме промяната – Демократична България ще се стремим непрекъснато да отделяме повече средства за увеличение на възнагражденията на учителите и преподавателите.

Също така успяхме да направим и т.нар. „дигитална раница“, която е с над 30 000 инструмента, която ще е безплатна за българските ученици. Успяхме да осигурим безплатни учебници за учениците от 1 до 4 клас, а тези до 14-годишна възраст ползват безплатен обществен транспорт.

Добрата новина за бургаското образование

Много неща още могат да се направят, но е много важно, че успяхме да отделим пари за Бургас за идейното проектиране на Факултет по фармация, който ще се открие в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В следващото Народно събрание като депутат от Бургас ще се боря за финансиране на сградния фонд, за да може всичко това, което сега е на едни красиви чертежи и картинки, да се превърне в реалност. В този факултет ще се обучават бъдещите фармацевти на Бургас и България, а сега имаме нужда от точно такива специалисти.

Важността на избирателната активност

Имаме много работа, но за да може да създадем една политическа стабилност, която да е легитимна пред гражданите, призовавам за висока избирателна активност, защото нашата държава боледува. Преживяхме много спорни, дори на моменти нелицеприятни формули на политически управления, които са резултат от ниската избирателна активност.

Ако нашата държава боледува, то единственото лекарство срещу тази болест се нарича висока избирателна активност. Призовава хората да излязат и да дадат гласа си за техния кандидат. Ако искат аз бъда техен представител в парламента, то може да ме подкрепят с бюлетина №14 и преференция №102.

За настоящата кампания

Кампанията на терен минава при изключително позитивна среда. Това рязко контрастира с настроенията, които са в социалните мрежи. Според мен това се отдава, че там са концентрирани доста „ферми за тролове“, които целят да плюят по постигнатото в краткото управление на Продължаваме промяната – Демократична България. Прави се опит да се омаловажи или да се казва, че не е вярно, че всичко е лъжа, че всички са маскари.

Когато се втълпява, че всички са маскари и ако хората вярват, че това е вярно, то от това печелят истинските такива. Има една много хубава популярна фраза, в която се казва: Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват. Затова и много наши съграждани от Бургас и областта са обезверени от нещо, което може да се излекува не с негласуване, а с точно обратното – мощно отиване до урните.

Призовавам бургазлии да избират личности, да избират кандидати, който са не толкова, свързани с партии, а мажоритарно да посочат своя представител в парламента. Така ще има повече местни кандидати, а също така и хора, които концентрират в себе си по-голямо обществено доверие. Нужно е да са гласува за познати кандидати. За народни представители, които са запознати с местните проблеми и на които може да се има доверие.

Двата избора пред България

Правят се компромиси в политиката, но понякога те са необходими, за да се придвижи България напред. В почти всички европейски държави от години има коалиционни правителства. И при нас сега вероятно поне десетилетие ще се управлява по този начин.

Изборът обаче е дали ще се правят коалиции в името на прогрес, реформи и борба с корупцията или такива за застой и задържане на България в блатото на корупцията. На тези избори на масата има само две оферти.

Едната е на Продължаваме промяната – Демократична България. Да се управлява България в името на реформи в съдебната власт, службите и регулаторите, така че да се бори корупцията.

Другата е на ГЕРБ, които предлагат коалиция с ДПС и премиер Бойко Борисов. Изборът за мен черно бял. Затова призовавам хората да гласуват бюлетина №14 и за мен с преференция №102.

ЕТО И ПОДРОБНАТА ПРОГРАМА НА ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ ПО ТЕМА ОБРАЗОВАНИЕ:

Какво се случва там, “дето знанието живей”, помните ли? Точно така – там народността не пада. Затова 24 май е денят, в който, освен с цветя и химни, почитащи миналото, е добре да помислим как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето. Предците ни са го знаели, хубаво е да не го забравяме и ние – въпросът за бъдещето на България неизбежно опира до въпроса за българското образование.

Ако образованието ни е достъпно, България ще е страна на възможностите, не на ограниченията.

Ако образованието ни е съвременно, България ще е конкурентна, а няма да губи предприемачите и да гони инвеститорите.

Ако образованието ни е качествено, България ще създава безценен човешки капитал.

“Човешки капитал” може и да Ви звучи сухо, но зад този израз стои една съвсем проста и практична реалност. Сигурно сте чували стария анекдот за двамата приятели, които си говорели и единият казал: “Като се знам аз какъв съм инженер, направо ме е страх да ида на лекар…”. За това става дума.

Каквото образование осигурим на България, такива лекари ще ни лекуват утре, такива инженери ще проектират домовете ни, такива юристи ще ни защитават, такива икономисти и финансисти ще работят по бюджета на държавата, такива полицаи ще ни пазят. И да – такива учители ще подготвят бъдещето на следващото поколение.

За да имаме добро бъдеще, трябва ни добро образование. Откъде започваме?

Инвестицията в преподавателите

700 млн. лв. повече бяха отпуснати за образование от Кабинета “Денков”, включително за да бъдат повишени възнагражденията на учителите и университетските преподаватели.

Подкрепата за родителите

Безплатните детски градини, безплатните учебници от I до XII клас, безплатният градски транспорт за децата до 14 г. – всички тези улеснения, планирани и реализирани от Продължаваме промяната – Демократична България, имаха една основна цел – да облекчат тежестта, която образованието на децата, поставя върху семейните бюджети и да освободят по този начин ресурс за допълнителни занимания за всяко дете.

Улесненията за учениците 

Младите хора в България отдавна използват всички достижения на дигиталния свят във всеки аспект от всекидневието си. Да им осигурим безплатна „дигитална раница“ с над 30 000 ресурса беше стъпка към това да доближим образователните формати до техния свят и да улесним както ученето, така и преподаването, а също и участието на родителите в процеса през достъпните както за тях, така и за преподавателите ресурси.

Възможностите за студентите и мост към света на бизнеса

За да отворим повече възможности пред младите хора, желаещи да завършат висше образование, от Продължаваме промената – Демократична България предложихме да стане безплатно висшето образование за всички 127 000 студенти и докторанти държавна поръчка. Увеличихме двукратно докторантските стипендии и въведохме проектните докторантури като възможност, която не само позволява по-високо възнаграждение, но и отваря вратата за проекти, реализирани в сътрудничество с бизнеса и неговите актуални нужди.

Постигнатото дотук от Кабинета “Денков” е едва началото и представлява само малка част от онова, от което всички участници в българското образование имат належаща нужда и заслужават да получат, за да имаме всички заедно по-добро бъдеще. За всяка по-сериозна, дългосрочна промяна обаче ще бъде необходима подкрепата на всички избиратели, които споделят разбирането на Продължаваме промяната – Демократична България за качествено образование.

С какво продължаваме?

Безплатно качествено образование. Оценка на качеството във всяко училище.

От „парите следват ученика“, към „парите следват качеството“.

По-големи бюджети за училищата. Ще работим за целодневно обучение и занимания по интереси във всяко училище.

Достойното заплащане на учителите, които изграждат бъдещите поколения, ще продължи да е в нашия фокус в сектор образование. От изключителна важност е учителските заплати да се актуализират редовно, за да са с 25% над средната за страната.

Ще създадем интегрирани училища съвместно с водещите университети, за да подготвяме специалисти на световно ниво.

Ще продължим да работим, за да направим професионалното образование предпочитано и в България. То ще осигури високи възнаграждения на работещите в туризма, за да осигуряваме качествена услуга на световно ниво, както и в предприятията, в модерна среда с роботизирани системи, извършващи голяма част от тежките и рутинни дейности, за да сме конкурентни на световните пазари.

Районът ни има огромна нужда от кадри в туризма и в производството. Проблемите с наемането на сезонни работници от трети страни, въпреки улеснените процедури, все още са налице. Ще отговорим на част от предизвикателствата пред туристическия сектор като създадем условия за подготовка на необходимите им работници тук.

С осъвременяването на учебните програми и техническата база в професионалните гимназии ще популяризираме отново професионалното образование. Бизнесът у нас изпитва огромна нужда от добре обучени специалисти, а такива може да им даде дуалното образование (ученето чрез работа).

Така децата придобиват необходимите знания по специалните учебни предмети и придобиват опит и квалификация по време на стажа, бизнесът обучава кадри, които след завършването на училище могат да започнат почти веднага работа и да бъдат пълноценно заети в туристическия сектор и в производствения процес.

За да помогнете на българското образование, няма нужда да сте експерти в сферата, достатъчно е да си отговорите на няколко въпроса:

 

  • Искате ли всяко българско дете да има достъп до безплатно и качествено образование? ДА / НE
  • Искате ли да инвестираме в училища, където индивидуалният подход не е само на хартия, а грижата за потенциала на децата ни е реална и всекидневна? ДА / НE
  • Искате ли университетите ни да бъдат обединени в система, която подготвя мислещи граждани и специалисти на световно ниво? ДА / НE
  • Искате ли бизнесът да не се чуди откъде да взема добре подготвени кадри, а децата ни да не се чудят как да си намерят добре платена работа? ДА / НE
  • Искате ли училищата да имат повече делегирани средства, които да се разпределят по-справедливо? ДА / НE
  • Искате ли училищата ни да бъдат финансирани спрямо качеството на образованието, което дават, а не просто спрямо броя на учениците? ДА / НE
  • Искате ли да има топла връзка между бизнеса, университетите и училищата, за да подсигурим оптимални възможности във всички етапи от образованието и реализацията? ДА / НE
  • Искате ли да улесним партньорствате между училища и университети, за да има по-добри условия за талантите ни и да ги мотивираме да остават в България? ДА / НE

Ако сте отговорили с ДА на повечето от тези въпроси, имате възможност на предстоящите избори да гласувате с номер 14 за Продължаваме промяната – Демократична България – политическата сила, която вече е започнала позитивната промяна в българското образование.

 

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви