Световната премиера на биографичния филм за Доналд Тръмп „Стажантът“ на фестивала в Кан определено накара всички да говорят. Въпреки че въпросът колко точно минути са продължили овациите след прожекцията остава спорен, засега преобладават предимно добрите отзиви от критиците.

В същото време обаче филмът е на ръба да си навлече съдебни проблеми от бившия президент на САЩ.

Действието в „Стажантът“ се развива през 70-те и 80-те години на миналия век и проследява успеха на Доналд Тръмп като млад и амбициозен предприемач на недвижими имоти в Ню Йорк. В главната роля е Себастиан Стан, а в тази на неговия безмилостен ментор и адвокат Рой Кон – Джеръми Стронг. Мария Бакалова пък изиграва покойната съпруга на Тръмп – Ивана.

Именно с нея е и една от най-провокативните сцени във филма. В нея бившият президент изнасилва жена си. Ако трябва да направим справка с реалните събития, по време на бракоразводното им дело Ивана действително обвинява Тръмп, че я е изнасилил, въпреки че по-късно оттегля обвинението си, пише BBC.

В „Стажантът“ обаче не липсват и други провокативни моменти, като според AFP освен изнасилване има и „еректилна дисфункция, оплешивяване и предателства“.

Представители на Доналд Тръмп са разкритикували филма, като го определят като „боклук“, „чиста измислица“ и дори обвиняват „холивудския елит“, че по този начин се намесва в предстоящите избори в САЩ. Напомняме, че Тръмп отново е кандидат за президентския пост.

Важно е да отбележим също, че още в началото филмът започва с уточнението, че „много от събитията са измислени“. Пред Vanity Fair режисьорът Али Абаси казва, че целта му е била „да се направи пънк рок версия на исторически филм“, но без да се издребнява за това кое е вярно и кое – не.

Факт е обаче, че „Стажантът“ може и да си навлече съдебни проблеми от страна на Доналд Тръмп.

Настоящият отговорният директор по комуникациите на кампанията му е казал, че ще бъдат предприети правни действия, „за да се отговори на явно неверните твърдения на тези мними режисьори“.

В отговор режисьорът Абаси е казал пред репортери в Кан: „Екипът на Доналд трябва да изчака да гледа филма, преди да започва да ни съди. Не мисля, че е филм, който той няма да хареса… Мисля, че ще бъде изненадан.“

Засега преобладаващите отзиви на критиците за „Стажантът“ са положителни. Times му дава четири звезди, а в рецензията си пише, че „това е филмът за Доналд Тръмп, от който никога не сте подозирали, че имате нужда: пълен със състрадателно чувство, но безмилостен в анализа си“.

Deadline пък го намира за „умна, остра и изненадваща история“, тъй като бившият президент е представен като „донякъде въодушевен, но непохватен човек, който се стреми да получи одобрението на баща си, като в същото време е „несигурен, но решен да успее“.

От Guardian обаче не са толкова убедени, че филмът заслужава суперлативи. Критикът Питър Брадшоу му дава две звезди, като пише, че „Стажантът“ се е получил по-скоро като „тъпа и неуместна шега.“

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви