Русия ще конфискува активи на САЩ след указ на Путин
Русия ще конфискува активи на САЩ след указ на Путин

С указ на Владимир Путин се разрешава на руските съдилища да използват американска собственост в Русия. Така ще се компенсират щетите от иззети блокирани активи на руската държава или на централната банка на Русия. Правителствена комисия ще опише имущество, включително финансови инструменти (акции и облигации), притежавани от САЩ.

Собственикът на конфискуваното може да се обърне към съда за установяване на „необосновано лишаване от права върху имущество“ в САЩ. Ако съдът потвърди този факт, той се обръща към специалната комисия, а тя „по принципа на съизмеримост“ посочва кои американски активи може да се използват като компенсация за нанесените щети.

Става дума за движимо и недвижимо имущество на САЩ, американски компании и граждани, намиращи се на територията на Русия, както и притежавани от тях ценни книжа, дялове в уставния капитал на руски компании и други имуществени права на САЩ и американците в Руската федерация, предаде ТАСС.

Европейският съюз ще усети „пълната сила“ на руските ответни мерки заради плана си да използва конфискацията на замразени руски активи в помощ на Украйна, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Страните членки на ЕС официално приеха план за използване на замразените в ЕС активи на руската централна банка за помощ в отбраната на Украйна, съобщи белгийското правителство във вторник. Русия твърди, че подобни действия са незаконни и подкопават основите на световната финансова система.

„Става дума за поредния опит за узаконяване на кражбата на държавно ниво“, каза Захарова.

Американската министърка на финансите Джанет Йелън заяви по-рано, че замразените руски активи представляват потенциален източник на помощ за Украйна догодина и след това. Преговарящите от Г-7 от седмици обсъждат как най-добре да използват руските активи на стойност 300 милиарда долара, които бяха замразени след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви