Спечелилият проект

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел  „2600 години Созопол“.  Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит .

„Това е най-силният символ на християнството. Той ще обедини обществото, а туристите  ще видят, че тук живеят смирени християни“, каза председателят на сдружението Слави Неделчев.

Журито, в състав – председател гл. арх. на Община Созопол арх. Радост Георгиева, председателят на църковното настоятелство отец Димитър, председателят на  Общинския съвет в Созопол Станимир Андонов, инж. Стефка Кирилова и 7 от членовете на сдружението, разгледаха 4 проекта.  Изборът на журито беше изключително труден.

На второ място се класира екипът от студенти 5 курс на УАСГ  в състав Летисия Димитрова, Калоян Демерджиев и Христо Узунов. Според журито този проект е бил на изключително високо ниво на концепция и представяне. Техният проект беше наречен „Пътят към водата“ , тъй като кръстът беше заобиколен от водно огледало.

Друг от проектите представяше християнския символ във вид на морски вълни. А трети вплиташе кръста в платно на лодка.

„Във всеки от проектите има по нещо интересно и нещо, което ми харесва“,  каза кметът Тихомир Янакиев, който присъстваше на презентацията , но не сподели своя фаворит, за да не повлияе на преценката на журито.

Арх. Радост Георгиева каза, че идеята е много хубава, защото, на първо място – създава се монумент и второ – създава се обществен елемент . „Този комплекс ще се превърне не само в духовно, но и в  туристическо място“, заяви тя.

С най-много гласове  журито избра проекта на арх. Кирил Арнаудов.

Неговият кръст е висок 26 метра, включително и постамента, на който има герба на Созопол. Този размер беше зададен от сдружението, за да кореспондира с 2600 години от създаването на Созопол.

Конструкцията е метална, но олекотена, облечена с панели от изкуствен камък.  Монументът е осветен, така че да се вижда от всякъде на влизане в Созопол. Осветлението е фотоволтаично.

До него ще има достъп от панорамния път, от комплекса „Санта Марина“  и ще има връзка с параклиса Света Марина. От района на кръста ще се вижда и морето край къмпинг „Златна рибка“, а от всякъде на влизане в Созопол – светещия християнски символ.

В обграждащото парково пространство ще има беседка, в която ще бъде поставено мултимедийно табло с най-важните обекти в Созопол. В постамента на кръста има пространства, които може да се използват за оборудването за осветлението или за временни експозиции на музейни експонати. Помещението е с  размери  7х7 метра и високо 6 метра.

Според арх. Арнаудов изработването на съоръжението ще е евтино и лесно.

Следващите стъпки ще бъдат изработката на технически проект и събиране на средства за изграждането на монумента.

Все още не е изчислено колко ще струва  изработването на монумента. Средствата се събират само с дарения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви