Почит към загиналите моряци

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и кметовете на Черноморец – Росен Деспов и на Атия –Румен Димитров почетоха днес загиналите при изпълнение на дълга си военни моряци. Това се случи на церемония пред мемориала във Военноморска база и на паметника на нос Акин , която се е превърнала в традиция.

Отец Стилиян от храм „Св. Никола“ на град Черноморец, отслужи  панихида в памет на загиналите моряци.  В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, припомни

събитията довели до гибелта на военноморските миньори през 1916 година, през 1942 година на нос Акин и военните моряци от торпедоносец „Смели” през 1943 година.

Нос Акин

Сред официалните гости на събитието бяха о.з. вицеадмирал Минко Кавалджиев, о.з. контраадмирал Димитър Ангелов, о.з. контраадмирал Георги Мотев, о.з. контраадмирал Симеон Цеков, кметовете на град Созопол и град Черноморец – Тихомир Янакиев и Росен Деспов, кметът на село Атия Румен Димитров,  близки и роднини на загиналите.

Почит към загиналите

Венци и цветя в памет на загиналите военни моряци, бяха поднесени от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов,  роднини на загиналите моряци, официални гости, военнослужещи и цивилни служители от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас.

Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин в град Черноморец.

Под звуците на корабна сирена, на катер от състава на Военноморска база Бургас във водата бе спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на признателност към загиналите на 19 май 1943 година моряци от торпедоносец „Смели”.

В морето бяха пуснати венци

Близките на загиналите военни моряци, благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са забравени.

Шапки долу

Загиналите бяха почетени и с минута мълчание. Шапки долу за героите!

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви