Майк Търнър
Майк Търнър

Председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите Майк Търнър и група американски конгресмени призоват министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да позволи на Украйна да използва американски оръжия, за да удари руска територия. Това предаде РИА Новости.

„Необходимо е администрацията на Байдън да упълномощи военното ръководство на Украйна да проведе пълния набор от необходими операции“, се казва в документа.

Така Търнър и други конгресмени предлагат Белият дом да разреши използването на оръжия, прехвърлени от Съединените щати, за „удари по стратегически цели на руска територия при определени обстоятелства“.

Според авторите, Киев продължава да търси съответното разрешение от Вашингтон. Белият дом, от своя страна, „оковава“ действията на въоръжените сили на Украйна със своите ограничения. Официално позицията на Пентагона по този въпрос остава непроменена – той се противопоставя на използването на прехвърлени оръжия за удари по руска територия.

„Нашата политика не се променя – ние сме съсредоточени върху предоставянето на Украйна на средства за защита на нейната територия. Ще продължим тези дискусии с нашите украински партньори“, каза говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър пред репортери във вторник.

По-рано Politico, позовавайки се на украински официални лица, съобщи, че киевският режим на фона на настъплението на руските войски в района на Харков се опитва да получи разрешение от САЩ да нанесе удари с американско оръжие на руска територия. За тази цел група депутати от Върховната рада пристигнаха във Вашингтон в средата на май.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви