Това ще е китайският символ на Лондон
Това ще е китайският символ на Лондон

Двуетажните автобуси, известни като символ на Лондон, ще бъдат електрически. Предстои столицата на Великобритания да закупи сто китайски електробуса BYD BD11. И това ще е само началото на трансформацията на обществения транспорт там. Това съобщава Autocar .

Новите BYD BD11 са предназначени да заменят дизелово-хибридните двуетажни автобуси New Routemaster, закупени между 2011-а и 2016 година., когато Борис Джонсън беше кмет на Лондон.

Сегашното ръководство на града клони към китайския BYD BD11, защото е с 25% по-евтин от събратята си – струва 400 000 паунда ($508 000). Освен това в дизайна му са използвани 34% европейски компоненти.

Електрическият автобус BYD BD11 ще се предлага в две двуетажни версии с различна височина и в едноетажна версия. Батерията му с капацитет 457 kWh осигурява пробег от 640 км. От BYD обаче са готови да предложат по-евтина и по-малка батерия, защото лондонските автобуси обикновено изминават от 160 до 320 км на ден. Електрическият автобус поддържа бързо зареждане с мощност до 500 kW.

BYD BD11 има нисък под, а двигателите са разположени в колелата. Оборудван е с въздушно окачване за плавно движение и има малък диаметър на завиване от 16 м. Експлоатационният живот на автобуса е от 12 до 20 години.

Доставките на китайските електрически автобуси трябва да започнат през третото тримесечие на тази година. Лондон планира да премине изцяло към електрически автобуси до 2030 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви