Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува заповедта за арест, поискана от прокурора на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски лидери, предаде Франс прес.

Искането на прокурора Карим Хан е „възмутително“, заяви Байдън в изявление.

„Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и „Хамас“, никаква“, подчерта Байдън. „Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност“.

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора на МНС като „срамно“ и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

„Ние отхвърляме равнопоставеността, установена от прокурора между Израел и „Хамас“. Това е позорно“, подчерта Блинкън в изявлението си. „Хамас“ е жестока терористична организация, която извърши най-тежкото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора за заложници, включително американци“, посочи той.

Освен това Международният наказателен съд „няма юрисдикция“ над Израел, подчерта държавният секретар на САЩ.

Самият Бенямин Нетаняху заяви, че „отхвърля с отвращение“ заповедите за арест, поискани от прокурор на Международния наказателен съд (МНС), насочени срещу самия него и представители на палестинското движение „Хамас“.

„Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора от Хага между Израел, който е демократична държава, и масовите убийци от „Хамас“, се подчертава в изявлението на Нетаняху.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви