Тодор Дамянов

Община Созопол получи приза в категория „Община с принос в развитието на бизнеса в региона“ на третите награди Burgas Business Awards.  Секторите, в които се състезаваха номинираните бяха: строителство, туризъм, услуги и производство, както и цялостен принос за развитието на бизнеса в региона. В номинациите се включиха десетки компании, развиващи своята дейност в различни сфери, както и общини с успехи в сътрудничеството им с бизнеса в региона.

Номинираните бяха оценявани от десетчленно жури, сформирано от доказани експерти от различни области.

Наградата за община Созопол прие зам.- кметът Тодор Дамянов.

  • Г-н Дамянов, какво е чувството да държите тази красива статуетка? 
  • Благодаря на журито и хората, които гласували за община Созопол! Колкото и нескромно да звучи, мисля, че е напълно заслужена. Всички ние – и бизнес, и общински администрации, се наложи да работим при екстремни ситуации през последните четири години. Имаше всякакви кризи – политически, икономически, ковид епидемия, война в съседство. Но, докато останалите общини надграждаха, екипът на Тихомир Янакиев пое управлението на община Созопол с минус 27 млн. Толкова бяха задълженията на предишната администрация.
  • Как успяхте да се справите?
  • Никак не е лесно. Продължаваме да плащаме тези задължения, без да поемаме нови. С добра дисциплина на приходите и разходите и с добра стратегия за привличане на инвестиции. Само за последните 4 години сме спечелили евро проекти за над 20 млн.лв., като се има предвид, че през повечето време нямаше отворени програми за кандидатстване. Ние продължаваме да се подготвяме с проекти, така, че да сме готови, когато се появи възможност за финансиране, да имаме готовност. Много наблягаме на ВиК проектите по малките населени места, за да осигурим на хората там нормални условия за живот.
  • Само на евро проекти ли разчитате?
  • Не, разбира се. Въпреки тежкото положение на общината и оздравителната програма на Министерството на финансите, която дълго време не ни позволяваше да осъществяваме никакви инфраструктурни проекти без разрешение, направихме много такива, защото си изпълнявахме задълженията към бюджета и рестрикциите бяха свалени. А добрата инфраструктура е и условие за развитие на бизнеса.

Ние разработваме и съвместни проекти със съседните ни общини с цел да се развива целия регион на Южното Черноморие.

  • Наградата е за принос в развитието на бизнеса в региона. Как общината си партнира с него?
  • За създаване на добра бизнес среда и привличане и насърчаване на инвестициите в общината не са нужни преференциални условия, а ред и правила, които да се спазват. По-голямата част от инвеститорите са частни и не развиват бизнеса си на общинска земя. Трябва да отбележа, че от 2019г. община Созопол не продава земеделски земи.

На общинска земя в града се строи модерна болница, каквато е нужна на общината от години. Проектът предвижда изграждане на четириетажна сграда с прилежащ паркинг и ще помещава кабинети за общопрактикуващи лекари и образна диагностика, педиатричен, кардиологичен, ортопедичен, гинекологичен и други кабинети, зала за провеждане на хемодиализа, както и стационар за наблюдение и лечение до 24 часа.

В общинския център, на входа на стария град, вече има изградени два хипермаркета на известни вериги за удобство на жителите и туристите.

В с. Зидарово започна строежа на голям фармацевтичен завод, със стопански и административен център на стойност над 40 млн. лв. Той ще осигури десетки работни места както за специалисти, така и за по-ниско квалифициран персонал, за който ще се разчита на местните хора.

Започнатият преди около 40 години център за даровити деца към Асамблея „Знаме на Мира“, който е в защитената зона Беглик Таш – Ропотамо, ще бъде довършен с разрешение на община Созопол.  За персонал след завършването на обекта, отново ще се разчита на местни хора.

На територията на общината непрекъснато се изграждат нови хотели, ресторанти, къщи за гости, атракциони. И те дават работа на много жители на малките населени места в общината. Много съм щастлив, че и две фирми от Созопол получиха награди в своите сфери.

Вие знаете, че основно Созопол и Черноморец са двете населени места, в които развиваме туризъм. Това е отрасъл, в който също непрекъснато си взаимодействаме с бизнеса. За нас е важно да се разкриват повече работни места. Собствениците дори и на най-малката сергия, на къщата за гости, на магазинчето за сувенири – всички могат да разчитат на нашата подкрепа. За нас е важно да има повече проекти, които се осъществяват с публично-частно партньорство.

  • Какво правите, за да увеличите сезона?
  • Тази година за първи път месец септември ще бъде месец на културата. Ще го наситим с различни арт изяви – концерти, театър, представяне на книги, фестивали. Така смятаме, че ще задържим интереса на туристите по-дълго, което е добре за местния бизнес.

Работим и за създаване на спортни събития преди и след сезона. Също за първи път тази година през април се проведе Созопол Рън. Имаме намерение да го направим традиция. Амбицирани сме да привличаме туристите с качествен продукт. Това е целта ни – с помощта на бизнеса да направим така, че всеки, дошъл в Созопол на ваканция,  да си тръгва удовлетворен и със спомени. И да се връща отново.

Ето защо смятам, че община Созопол и екипът на кмета Тихомир Янакиев напълно заслужава тази награда. Още веднъж благодаря на организаторите, на журито и на хората, които са гласували за нас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви