Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа.

„Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем“, написа Мансури в публикация в социалната мрежа „Екс“, придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на Раиси. Текстът на съобщението сам по себе си представлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

Междувременно иранските държавни медии и Иранският Червен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, са загинали при разбиването на машината в Северозападен Иран.

Тази сутрин официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност.

Според агенцията президентът е летял с хеликоптер „Бел-212“ американско производство.

Няма оцелели след катастрофата с хеликоптера, с който е пътувал иранският президент Ебрахам Раиси, потвърдиха от иранските власти. Сред загиналите е и външният министър Хосейн Абдолахиан, които е пътувал с него.

Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, каза по-рано по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата, предаде по-късно Ройтерс.

Иранският президент Раиси заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщенията на иранската държавна телевизия е направил „твърдо кацане“ в Северозападен Иран..

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му.

Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в Ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията, припомня БТА.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви