От мястото на катастрофата
От мястото на катастрофата

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър са загинали при хеликоптерната катастрофа. Това съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс. Информацията е потвърдена от вицепрезидента на Ислямската република Мохсен Мансури в социалната мрежа Х. Новината предава Анадолската агенция.

„На Аллах принадлежим и при него ще се върнем“, пише Мансури в мрежата. Текстът на съобщението сам по себе си представлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

ИРНА допълни, че правителството ще се събере на извънредно заседание във връзка с гибелта на Раиси, но няма данни за точен час, в който то ще се състои.

Хеликоптерът на Раиси се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран. Според ирански медии на снимки от мястото се вижда, че машината е катастрофирала в планински връх. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му, добавя БТА.

Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви