Сдружение „Младите лекари“ стартира мащабна информационна кампания в бургаските училища. Основна цел на кампанията е създаването на основни познания, свързани доброволното, безвъзмездно даряване на кръв.

Популяризирането на подобен тип кампании следва да допринесе до намаляване на дезинформираността и породилите се от нея страхове.

Първата среща са проведе в Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ – Бургас. Любознателните третокласници бяха захласнати от добре подбраната информация и запомнящите се цветни илюстрации.

В интересния свят на кръвните телца, децата бяха въведени д-р Димитър Буковинов, специализант по Трансфузионна хематология. Неусетно теоретичната лекция премина в заразителна дискусия и купища въпроси бяха отправени към младия лекар, който се справи отлично с тях.

Разбулени бяха много мистерии и разнищени страховити загадки.

Учениците търсиха желязото в кръвта, разбраха каква е разликата от видовете взимане на кръвни проби, колко точно е 450 мл. кръв и опасно ли е извличането й в това количество.

В края на посещението те установиха, че кръводаряването е благороден жест, приличащ досущ на вълшебство, защото спасява животи.

Сдружение „Младите лекари“ апелира за насърчаването на по-голяма публичност и последвалото преодоляване на проблемите, произлизащи от недостатъчния брой кръводарители.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви