Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

На матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, беше допусната техническа грешка. Някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Становището на МОН е, че оценките на учениците категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

„Това е технически проблем, който ще се изяснява. Всеки конкретен проблем ще се поправя отделно в училищата. Става въпрос за малък брой ученици, но категорично няма да бъдат ощетени, нека бъдат спокойни“, каза тя.

Тя беше категорична, че и „теч“ от министерството на образованието няма как да има. Взети са мерки за сигурност, посочи тя. „Не ми се иска да вярвам, че има толкова много ученици, които разчитат на този вариант“, допълни тя.

На изпита по български език и литература в петък се явиха близо 47 000 зрелостници. Днес те полагат втория си задължителен държавен зрелостен изпит – по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.

„Традиционно най-предпочитания предмет е английският език. И тази година учениците, които са заявили полагане на втора матура по английски език профилирана подготовка са 12 00 души. Следват география – 2200 души. По биология желаещите са около 2000. Следвани от философия, история и математика“, каза Емилия Лазарова.

Зам.-министърът на образованието посочи, че на втората матура се провеждат общо 37 изпита. Продължителността на матурата, както и при първата, е 4 часа.

Резултатите трябва да излязат до 7 юни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви