Лятото е все по-близо и с това желанието ни да влезем във форма става все по-голямо. Ако ни е трудно да спазваме ограничения спрямо това какво консумираме, добър избор за нас е фастингът. С него ограничаваме времето на храненията си и резултатът в свалени килограми и сантиметри отново е на лице.

Както при останалите режими обаче, и тук ефектът не е еднакъв при всички. Може да останем неприятно изненадани и ако си мислим, че ще ни се размине и без тренировки или какъвто и да е вид физическа активност. Ето и някои правила, които е важно да спазваме, ако искаме максимално добър резултат за кратък срок.

Хидратация

Тя е от съществено значение за организма, който лишаваме от храна през по-голямата част от денонощието. Водата подпомага храносмилането и метаболизма, също така ни помага да потискаме глада в периодите, в които не се храним.

Сън

Той също е много важен за обмяната на веществата и скоростта, с която топим мазнини. Затова докато сме на фастинг трябва да си гарантираме достатъчен и качествен сън по седем до девет часа на нощ.

Храна

Все пак не е без значение с какво се храним в периодите, в които ни е позволено. Добре е да залагаме на продукти, богати на полезни вещества, за да можем да задоволим нуждите на организма си и да не си докараме дефицити. Добре е да избираме предимно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини.

Важно е и да не прекаляваме с количествата с цел да компенсираме часовете глад. Преяждането може да елиминира ползите от калорийния дефицит и така да не видим желания резултат толкова бързо, колкото би ни се искало. Затова се придържаме към обичайните си порции, съветва NDTV.

Тренировки

Да, без тях не може, ако искаме да постигнем най-доброто, на което тялото ни е способно. Те подобряват метаболизма и подпомагат топенето на мазнини. Ново изследване на учени от University of Sfax пък посочва най-добрите тренировки, които да комбинираме с фастинга, за да свалим повече за по-кратко време.

Високоинтензивните аеробни упражнения и тези със съпротивление и собствено тегло като лицевите опори са перфектният избор, ако спазваме режим на периодично гладуване. С тяхна помощ ще можем да свалим до цели 30% повече тегло за същото време, пише Daily Mail.

Правила

Важно е да запомним, че нищо не е на всяка цена и преди всичко трябва да се вслушваме в сигналите на тялото ни.

Ако часовете за фастинг, които спазваме в момента, не съвпадат с моментите, в които изпитваме най-голям глад, винаги може да бъдем гъвкави.

В началото е препоръчително да започнем с по-кратки периоди на гладуване и постепенно да ги увеличаваме.

lifestyle.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви