Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит след кончината на Йоаникий.

След касирането на първите избори имаше протести от страна на местните духовници. Епархийските избиратели ще гласуват за своя фаворит днес измежду шестима кандидати.

Кандидатите, одобрени от Светия синод, са: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

През февруари след два тура бяха избрани епископ Йеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Светият синод обаче касира вота, а двамата епископи не са в избирателния списък за вота днес.

Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей.

Ако днес бъдат избрани двама от шестимата кандидати, следващата неделя Светият синод трябва да избере един от тях за Сливенски митрополит.

Очакванията Сливенската епархия да има владика преди изборите за нов патриарх на Българската православна църква. Нов патриарх трябва да бъде избран до край на юни.

За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия. Две от тях са да са над 50-годишна възраст и поне 5 години да са управлявали епархия като митрополити.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви