Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Демокрацията е най-добрата форма на държавно управление за България, според 63 % от пълнолетните български граждани. Така твърди изследване на Институт „Отворено общество – София“. През 2023 година доверието в демокрацията е с 11 пункта по-високо в сравнение с 2022 г. Тогава то e било 52%. През 2018 г. доверието в демокрацията е било само 44%. В същото време почти половината българи искат „твърда ръка”.

Междувременно значително намалява и делът на онези, според които демокрацията не е най-добрата форма на държавно управление – през 2018 г. те са били 34%, а през 2023 г. – само 19%. Немалка част обаче декларират, че биха одобрили ограничаване на някои от демократичните права и свободи. 49% от анкетираните отговарят утвърдително, докато 41% не биха се съгласили с подобни ограничения.

Почти половината от анкетираните – 49%, одобряват идеята „да има силен водач, който да не се занимава с парламент и избори“. По този показател страната ни се нарежда между Турция – 50%, и Мексико – 47%, които са сред най-високите нива на подкрепа на идеята за силен водач. 37% обаче са против.

65% подкрепят идеята решенията да се вземат от експерти според тяхното виждане за доброто на страната, а не от правителството.

Внушителните 87% от българските граждани пък споделят идеята за „демократична система, при която управляващите се избират чрез честни избори“. Едва 8% я определят като „лоша идея“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви