Зелен уикенд

За поредна година фондация Биоразнообразие се включва в Зеления уикенд, който Община Бургас организира за гостите и гражданите на града, като този път акцентира на темата „Бургас на три езера“.

Събитията започват на 17 май с Карнавала на биоразнообразието, който се организира съвместно с Общината и РИОСВ Бургас за 12-ти път. Стартът на празничното шествие ще бъде даден в 17.00 часа от пл. Атанас Сиреков, ще мине по ул. Богориди и ще стигне до Морската градина. Тази година в дефилето ще участват музиканти от Духовия оркестър на Бургас, които ще водят и ще завършват шествието. На Лятна сцена „Охлюва“ децата ще представят като кой вид са костюмирани, а специално жури ще отличи най-ефектните костюми.

В съботния ден на 18 май зелените събития ще продължат на брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие), където ще има разнообразни по часове и теми занимания:

9:00 / 16:00 Йога за всеки (занимания с йога инструктор в класната стая на открито)

10:00 / 13.00 / 15:00/ 17:00 Лекция за Атанасовско езеро и наблюдение на птици

„Вечерта от 20.00 часа ви очакваме за събитието „Приказки от здрача: нощната дива природа“, където нашият експерт по прилепи Станимира Делева ще организира разходка около Укритието и се надяваме да видим и чуем интересни нощни видове. Станимира е подготвила лампа и сакче за пеперуди, термална камера, детектор за прилепи и други. От вас се очаква да си носите челник или фенерче, да сте топло облечени и удобно обути. Ще бъде диво!“ – призовава Радостина Ценова от БФБ.

На  19 май 2024 (неделя) предстои вълнуващо вело-приключение „С велосипед от Планетум до Пода“. Всички желаещи трябва да бъдат в 10:00 на сборния пункт пред детския научен музей „Планетум“. Ако групата е много голяма, ще се раздели на части.

Велосипедистите ще използват веломрежата на Бургас и ще преминат през велоалеята по улиците „Иван Вазов“ – „Спортна“ и „Тодор Александров“, след което ще се включат във велоалеята към Пода.

Бургаската полиция ще съдейства при провеждането на акцията и преминаването през кръстовищата.

Вело пътуването ще завърши в двора на Природозащитен център „Пода“, където желаещите могат да влязат в центъра (вход 7 лв. за възрастни и 4 лв. за учащи за наблюдение на птици с оптична техника от терасите на Центъра) или да си направят почивка тук или на кея под моста (възможност за пикник). В 13:00 е тръгването обратно за тези, които искат да се движат с групата.

Карнавалът и останалите събития са част от инициативата „Бургас на три езера“, която има за цел да насърчи по-голямата свързаност между трите езера и местната общност. Инициативата за екотуризъм и морска осведоменост е част от европейския проект EmpowerUs, изпълняван в шест крайбрежни региона в Европа. Ръководи се от Българска фондация „Биоразнообразие“ и Ludwig-Maximilans Университет в Мюнхен, които се стремят да отговорят на предизвикателствата, пред които са изправени езерата и града, както и да се повиши осведомеността на крайбрежните общности и включването им в различни събития, обучения, акции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви