Роберт Фицо
Роберт Фицо

Роберт Фицо, словашкият премиер срещу когото вчера бе извършено покушение, е направил предсказание преди месец. Той е заявил, че в страната е възможен политически терор срещу членове на правителството. Това съобщиха чешки медии. От миналата есен той оглавява правителство на националистична коалиция. И не скрива, че се вдъхновява от унгареца Виктор Орбан.

На 10 април той публикува в профила си във Facebook изявление, в което обвинява опизицията и лоялните й медии, че разпалват ненавист срещу властта.
„Правителствените политици ругаят неприлично на улиците, и само чакам кога това разочарование, което така интензивно задълбочават Denník N, Sme или Aktuality, ще прераснат в убийството на един от водещите правителствени политици. Не преувеличавам нито на милиметър“, казва Фицо.

По думите му, публични лица в Словакия, които подкрепят властта, „биват публично съсипвани само защото си позволяват да имат друго мнение, само за да се избегне трето поражение след загубата на парламентарните и президентските избори (има предвид изборите за Европарламент)“, съобщава „Сега“.

Тогава Фицо обвинява привържениците на опозицията в това, че „сеят гняв, ненавист и ненормалност по отношение на фундаменталните ценности и етичните въпроси“ и „се държат така сякаш са им отнели разсъдъка“.

Още вчера опозиционните партии се разграничиха от 71-годишния Юрай Цинтула, който изпрати 5 куршума в тялото на словашкия премиер. Дори бе пуснато нещо като изявление на стрелеца след ареста, че е стрелял, „защото не е съгласен с политиката на правителството срещу свободата на медиите“.

Вицепремиерът Тамаш Тараба съобщи късно снощи, че след операцията, продължила 3 часа и 40 минути, Фицо се намира в тежко, но на този етап стабилно състояние.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви