Собствен дом
Собствен дом

У нас над 85% от населението обитава собствени жилища.Класирани сме седми в последния доклад на Европейската комисия дали живеем в собствен дом или в такъв под наем. В Европа процентът на обитатели на собствени жилища е средно 70. Интересното е, че държавите от Източния блок са в челните места в класацията по притежание на собствен дом.

Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния – цели 95%. В другата крайност са германците – те предпочитат да живеят под наем.

Класация, изготвена от платформата за събиране на данни Statista, изчислява съотношението между цената на жилищата и дохода на глава от населението, като разделя първото на второто. Средният коефициент е 124, посочва НОВА. Всичко над това число показва, че ръстът в цените на жилищата в дадената държава изпреварва този на доходите и определя нивото на трудност, което жителите ѝ изпитват при закупуването на имот. Най-скъпи са жилищата в Люксембург, Португалия и Чехия, а последни в класацията са България и Румъния. Това означава, че от целия ЕС, най-достъпни спрямо дохода са жилищата именно у нас и в северната ни съседка.

В друга класация страната ни е на първо място за най-голям процент от населението, който не може да си позволи отопление в дома си.

22,5% от сънародниците ни стоят на студено през зимата. След нас са Кипър и Гърция. Едва 1% от финландците пък нямат възможност да си осигурят топлото.

И още една неприятна челна позиция за страната ни – тя е от гледна точна на елементарни удобства, които всеки трябва да може да си позволи – вътрешна баня, тоалетна, душ. 7% от българите не могат да си позволят този нормален лукс. Това ни отрежда второ място, но поне сме далеч от 21% от румънското население. Напреднали държави като Люксембург, Малта, Швеция пък изобщо не са чували за такива проблеми.

Според средната европейска стойност на един човек са пада по малко над стая и половина, а средния брой на членовете в едно домакинство е 2,3. На най-много пространство вкъщи се радват в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия. Може би именно поради тази причина, те живеят и най-натясно. Домакинствата в България оказва се, са точно толкова големи, колкото е средната стойност за Европа. За съжаление обаче, в класацията, която показва с какво пространство разполага всеки един от нас вкъщи, България се нарежда в края.

И последната дилема – в къща или апартамент предпочитат да живеят българи и европейци? Тук нещата са на кантар. В държави като Ирландия, Нидерландия и Хърватия обаче масово предпочитана е къщата. В Ирландия например близо 90% от населението живее така. Най-непопулярни са къщите в Испания – ползват ги едва една трета от гражданите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви