Гърция срещу РСМ
Гърция срещу РСМ

Премиерът на Гърция потвърди намерението си да попречи на Северна Македония да се присъедини към ЕС. Информацията е на „Ройтерс“. Това решение беше достигнато след като новоизбраният президент на РСМ нарече страната „Македония“ при инагурацията си. И така поднови спора с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова – подкрепена от възраждаща се националистическа партия – спомена името Македония по време на встъпването си в длъжност. По този начин тя наруши споразумението между Атина и Скопие, постигнато с посредничеството на ООН.

Двете страни се договориха малкият балкански съсед на Гърция да се нарича „Северна Македония“ след дълги и спорни преговори през 2018 г., а не само „Македония“. Което според Атина предполага териториални претенции към гръцка област със същото име.

Съгласно това споразумение гръцкият парламент трябваше да одобри три меморандума, които включват ускоряване на процесите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но

Атина изчаква да види дали нейният съсед изпълнява изцяло условията на споразумението.

„Няма да ратифицираме меморандумите, освен ако не сме абсолютно убедени, че другата страна спазва всички разпоредби на споразумението“, подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Предполагаше се, че т.нар. Преспанско споразумение е сложило край на 27-годишния спор между Атина и Скопие. И е проправило пътя на Северна Македония да се присъедини към НАТО. Тогава Гърция заяви, че ще подкрепи и кандидатурата на съседа си за присъединяване към ЕС.

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в конфронтация с Гърция. Последната до този момент, макар и резервирано, подкрепяше започването на преговори по същество за еврочленство. Споразумението с България също е сред проблемните теми за победителя в изборите ВМРО-ДПМНЕ.

„Ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой разумен ( в София – бел.ред.), с когото да разговаряме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка с ЕС е прецедент. Добросъседските отношения са нещо различно и се определят от международни критерии“.

Това бяха част от основните послания на лидера на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той даде интервю пред македонската телевизия „Канал 5“. Мицкоски коментира и позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да отговори на изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви