Българо-американска делегация от академичните среди на Медицински университет Пловдив проведе среща-разговор с ръководството на Бургаския държавен университет.

Ректорът на Бургаски държавен университет – проф. д-р Хр. Бозов, посрещна българо-американски гости от Медицински университет в Пловдив.

Поводът на визитата е разширяване обхвата на международното сътрудничество на университета.

В състава на академичната група от Америка участваха проф. Блейк Билак, Университет Сейнт Джоунс, специалност „Фармакология“, д-р Мария Паул, Университет Вандербилд, специалност „Медицинска речева езикова патология“, проф. Робърт Орликов, Университета в Източна Каролина, в който е Декан на факултета по здравни науки, и трима гости от Мичигански Държавен университет – проф. Скот Ярус, директор на лаборатория по заекване Спартън, проф. Джеф Сърл, зам. Декан, отговарящ за научната дейност и Мегън Арни, докторант.

Инициатори на срещата от МУ Пловдив бяха проф. Ани Белчева и проф. Добринка Георгиева, Институционален Фулбрайт координатор. Участие взе и Марияна Германова, директор на логопедичен център, гр. Бургас.

Основен акцент на обсъжданията бяха възможностите за установяване на сътрудничество между университетите за мобилности на учени и академични преподаватели по програми Фулбрайт и Еразъм+.

За МУ Пловдив проф. Добринка Георгиева представи какво е настоящето партниране и какви са бъдещите планове по усвояване на грантовете, които ежегодно се отпускат за България от Фондация Фулбрайт.

С гордост разказа за оказаната чест от проф. Пастирие, който е настоящ президент на Фондацията, да е почетен гост за първи път в България и то в МУ Пловдив.

Тя сподели постигнатите успехи и натрупания опит в развиването на съвместни дейности, мобилности и партньорства на нейния екип от МУ Плевен с най-добрите Американски университети.

Обмениха се идеи за работа по нови проекти, както и по какъв начин може да се получи обединяване на усилията за увеличаване размера на годишните грантове на програмите на Фондация Фулбрайт за България, особено в подкрепа на бъдещи проекти в сектор обществено здравеопазване.

В рамките на визитата двете страни се договориха за условията, при които може да се осъществява обмен на преподаватели и студенти между Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и Американски университети.

С част от уважаваните гости Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас има установени традиции от съвместни дейности, тъй като през месец май 2022г. проф. Орликов и проф. Георгиева взеха участие в годишната конференция по Обществено здраве.

Припомняме, че тази конференция се организира от Българското научно дружество по Обществено здраве, чийто председател е проф. д-р Христо Бозов,дм, а през 2022г.

Бургаският държавен университет бе неин домакин и организатор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви